Събота, 20 април 2024

20.04.2024

Последвайте ни

След 5 дни на по-строги мерки: Първи положителни признаци, но с висока смъртност

Все още страната ни е на първото място по смъртност на 14-дневна база, отчете държавният здравен инспектор доц. Ангел Кунчев. Той обяви, че в края на първите пет дни на по-строги мерки в страната се наблюдават и първите положителни резултати (макар и минимални), но предупреди, че още е рано за категоричен оптимизъм.

"Положителните промени са в толкова начална фаза и толкова крехки, че не смеем да се похвалим", коментира здравният инспектор по време на бифинга след заседанието в Министерски съвет. Заболяваемостта на населението е под 600 на 100 000 и в края на първите пет дни данните са следните - 591 на 100 000.

Вече страната ни се намира на 11-то място по заболели с COVID-19. От средно 40-45 положителни при тестването процентите са намалели на 32-36, съобщи доц. Ангел Кунчев.

доц. Ангел Кунчев - кадър NOVA

По думите му, първоначалният ефект на ограничителните мерки все още не се е отразил върху броя на хоспитализираните и настанените в интензивен сектор. За да се случи се изисква повече време, предупреди доц. Кунчев.

Единственият регион в страната, който вече е извън "червената зона" - това е област Кърджали. Като противоположен пример, доц. Кунчев посочи ситуацията в област Габрово - там заболеваемостта е 11 пъти по-висока.

Здравният министър съобщи, че за изминалия 14-дневен период оздравелите са 12 266. Над 9 хил. са излекуваните само от началото на тази седмица до днес. Заетостта на болничните легла е 52%, а в интензивните отделения 40% от леглата са запълнени.

Най-критична със запълването на легловия капацитет е ситуацията за областните болници в Шумен и Ямбол.

c