Водещи новини - дясно Култура Общество

От днес започват големите празници през декември – медена питка, рибен курбан и именици

Във фолклорния календар на българите, декември е наситен с ритуалност и отбелязване на много празници. Още от днес започват големите празници. Наричането „Св. Варвара меси, св. Сава пече, а св. Никола яде” са ни завещали предците.

На 4 декември Православната църква чества Св. великомъченица Варвара. Според спецификата на обичая в различните райони на страната, домакините месят пресни питки, намазани с мед или рачел, които раздават на минаващите. Всеки, който минел се прекръствал и си вземал залък с благословия: „Да дава Господ живот и здраве вам, на челяд, на добитък и на всички!”. Денят се празнува за здраве на децата и добитъка.

Имениците днес са Барбара, Варвара, Варвардан и производните им.

Следващият почитан от българите празник, който предстои на 6 декември е Никулден. Почита се св. Николай Мирликийски или св. Никола. Постът позволява да се яде риба. В миналото това е било шаран и той е имал значението на жертва, която принасяла всяка къща. Светецът е смятан за покровител на водната стихия, морета, реки и езера, закриля хората от тях. Затова в негова чест се извършва жертвоприношение под формата на сготвен шаран, месят се питки, пеят се песни, извършват се обреди.

Костите от шарана също имат специална символика. В миналото са взимали кост от темето на шарана, наричали с кръстче, след което я пришивали към шапките на децата. Вярвало се е, че този талисман пази от уроки и зли сили.

Специално почитан и не по-малко популярен светен е св. Спиридон – закрилник от опасна кожна болест в миналото, наричана струпи. Отбелязва се на 12 декември. Според народното вярване светецът лекувал и предпазва от опасната болест. На този ден се месели колаци и се раздавали за здраве на съседите.

С особена почит се е ползвал и св. пророк Данаил, чиято памет църквата отбелязва на 17 декември. Празнували го всички млади жени, които имали малки деца или им предстояло да раждат. Има поверие и че светецът предпазвал децата да не падат в огъня или във вряла вода – едни от най-честите опасности в миналото за малките деца.

На 22 декември се църквата и миряните почитат св. великомъченица Анастасия. В много краища на страната почитат светицата, вярвайки, че именно тя се разпорежда кой – колко дълго ще живее. За да са в здраве благочестие, във всеки дом са почитали паметта ѝ.

Декември и годината завършват с едни от най-обичаните и символични семейни празници – Бъди вечер (Рождество), Коледа и Нова година. Светло да е в душите, живот, здраве и берекет за всички хора и семейства. Това са си пожелавали още от древни времена по нашите земи.

Follow Me:

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *