Четвъртък, 18 април 2024

18.04.2024

Последвайте ни

Доброволческият екип за реакция при бедствия на БЧК в Добрич навърши 20 години

Доброволческият екип за реакция при бедствия, авари и катастрофи (ДЕРБАК) към Областния съвет на БЧК в Добрич тази година чества 20-годишен юбилей. Това съобщават от милосърдната организация по повод Международния ден на доброволеца, който се отбелязва на 5 декември.

От Червения кръст в Добрич припомнят, че през 2000 година ентусиасти, тогава младежи, поставят началото на формированието, което е първо в страната извън София. Сега същите младежи и девойки са в зряла възраст, натрупали опит и преминали през различни ситуации, в които тяхната помощ е била своевременна и успешна, насочена към хора, попаднали в криза – породена от природни бедствия или други външни причини. Ентусиазмът им е все същият, както и готовността и желанието им да помагат на всеки в нужда.

Добричката областна червенокръстка организация е силна благодарение на доброволците на Българския младежки Червен кръст и БЧК, посочват от Областния съвет. Няма дейности и програми, в които активността на доброволците да не е проявена и благодарение на нея са постигнати и се постигат отлични резултати.

5 декември е обявен за Международен ден на доброволеца през 1985 година от ООН. От тогава на тази дата световната общественост отдава признание на хората, които с безвъзмездния си труд спомагат за развитието на обществото и на своята общност, подкрепяйки всички хора, които имат нужда от помощ и съчувствие в тежък за тях момент.

Доброволците безспорно са най-ценният капитал на червенокръсткото движение, защото именно чрез тях става практическото осъществяване на всички доброволчески намерения при спазване на основните червенокръстки принципи, посочват от Областния съвет на БЧК в Добрич. Наред с това, доброволчеството култивира и стимулира проявата на човешки добродетели, в основата на които стоят солидарността и съпричастността, водят до придобиване на обогатяващ опит, създават условия за развитие на социални умения и компетентност у всяка една личност.

От името на Областния съвет на БЧК в Добрич директорът на Секретариата д-р Артюн Еринозов приветства всички доброволци с Международния ден и им пожелава много здраве и успехи в избрания от тях път на доброволчеството.

c