Петък, 19 април 2024

19.04.2024

Последвайте ни

Въпреки пандемията предприятието на хора с увреждания в Добрич изпраща успешна година

Успешна година въпреки кризата с COVID-19 изпраща Социалното предприятие „Чудната градина”. Това съобщи председателят на Фондация „Николай Чудотворец”, към което е предприятието, Мария Методиева.

Не е тайна, че неправителственият сектор у нас се издържа предимно с филантропия, за съжаление, каза тя. Сподели, че годината за социалното предприятие е започнала доста зле. Обясни, че не са се вписали в нито една от мерките за подкрепа. „Държавните институции бяха забравили, че въобще съществува социален бизнес”, посочи Методиева. Помощ Чудната градина е получила от неправивелствения сектор, от големите финансиращи организации. „Не сме стояли да чакаме някой да ни помогне, напротив, помогнахме си сами”, каза председателят на фондацията. През двата месеца, когато са им закъснявали заплатите с по един месец, са спечелили пет проекта, до края на годината са станали седем. Три от тях са за дофинансиране на стопанската дейност. Благодарение на това ние успяхме да стигнем до един добър финансов резултат в края на годината, да закрепим бизнеса в социалното предприятие, посочи Методиева.

Разказа, че през тази година в Чудната градина са произведени рекордни  количества домати, краставици и това е донесло една от трите им награди – за чиста храна. Много малко производители могат да се похвалят с такива резултати, а при нас го правят хора с увреждания, сподели председателят на неправителствената организация.

Мария Методиева разказа за две кампании, които Фондация „Свети Николай Чудотворец” води срещу запрещението. Едната е свързана с  епидемиологичната обстановка и какво причинява тя на хората. „Искахме да обърнем внимание на обществеността да се замислят, че хората с увреждания целия си живот прекарват под карантина, но това не им пречи да остават свързани”. Такова е и мотото на кампанията, която продължава и е подета в още няколко града в страната.

На 23 ноември стартира друга кампания, която ще продължи до април. Нарича се „Родени готови” и е по повод отмяна на Закона за запрещението. Протича изцяло онлайн, основно във Фейсбук. Проектът започва от Чудната градина, защото трима души, които са били под запрещение, работят в нея. Методиева посочи, че делата в Добрич са били общо 6, още се изучават от студентите по Гражданско право в първи курс и продължават да са прецедент. В рамките на кампанията снимките на трите момичета от Чудната градина се въртят из цялото интернет пространство. Големи постери със снимките на 27 младежи вчера са поставени на витрините на РБ „Дора Габе”.  Надяваме се да бъдат забелязани, сподели председателят на Фондация „Свети Николай Чудотворец”.

c