Здраве Общество

Регистрирано бе най-мощното слънчево изригване за последните три години

снимка: nasa.gov

Учени регистрираха най-силното изригване на Слънцето за последните три години, съобщава “Индипендънт”.

Изригването е класифицирано към тези от втората най-висока степен – клас М4.4. Ефектът от мощните слънчеви вълни презвикал ултравиолетова и рентгенова радиация, довела до йонизиране на горния слой от земната атмосфера.

Слънчевите изригвания са класифицирани като А, В, С, М и Х с четири подкласа. Клас А е фонов. Следващите се увеличават по сила подобно на скалата на Рихтер, като всеки клас е 10 пъти по-мощен от предишния, съобщава БТА. 

Макар и най-силното от години, изригването е регистрирано само от специалистите. Вероятно радио-оператори и мореплаватели са отчели странен ефект на определени честоти под 20 MHz, коментира д-р Тони Филипс от SpaceWeather.

Според него, възможно е ефектът да се дължи на самото Слънце, което да е блокирало част от радиацията. Зоната на изригването е зад югоизточната част на звездата и по всяка вероятност тя е засенчила част от него. Не е изключено изригването да е било и от най-висока степен – клас Х.

Ако плазмата и съпътстващото я магнитно поле от короналното изхвърляне на маса беше достигнало Земята, на планетата ни бихме станали свидетели на мощна геомагнитна буря. Петното на Слънцето, от което е регистрирано изригването, предстои до няколко дни да се завърти към Земята.

През септември Слънцето навлезе в нов цикъл – период, характеризиращ се с увеличена интензивност на изригванията.

Follow Me:

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *