Водещи новини - дясно Общество

КЕВР предложи намаление с 14% на цената на водата в Добрич, от „ВиК“ не са съгласни

Нови цени на водата за 26 района на страната, които да влязат в сила от началото на 2021 г., обсъди на заседание Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР).

Предложенията на регулатора се движат от поскъпване с 6 на сто до поевтиняване с 22 процента за различните ВиК дружества. Поскъпване на ВиК услугите е предвидено в 7 града. Сред регионите, за които е предвидено поевтиняване, с един от най-големите проценти – около 14%, е Добрич.

Според предложението на КЕВР новата цена на водата в Добрич трябва да бъде намалена от 3,46 лева на 3,01 лева т.е. намалението да е 0,45 лв.

„ВиК Добрич“ ще внесе аргументирано възражение, съобщи за Про Нюз Добрич изпълнителният директор на дружеството Тодор Гикински. Според него КЕВР не са взели предвид всички показатели и намалението не е икономически обосновано. Ние ще подадем точните данни, каза Т. Гикински. Той смята, че цената на водата трябва да остане на настоящото ниво.

Предлаганото поевтиняване на повечето места в страната ще се отрази негативно на финансовото състояние на дружествата и на заплащането на работещите в сектора, обявиха представители на синдикати.

За да определи дали да има поскъпване или поевтиняване на ВиК услугите в различните райони на третата година, регулаторът е проверил изпълнението на 5-годишните бизнес планове на дружествата, казва Ивайло Касчиев от КЕВР. “До момента изменението на одобрените цени беше свързано единствено с натрупаната инфлация. Сега вече се отчита и реално свършената работа от дружествата по отношение на изпълнението на инвестиционните програми и показателите за качество”, допълва той.

От своя страна омбудсманът Диана Ковачева също призова регулаторът да преразгледа предложението си за промени в цените на водата и ВиК услугите. Окончателно решение за цените трябва да бъде взето на 23 декември и те да влязат в сила от началото на следващата година.

Follow Me:

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *