Четвъртък, 25 април 2024

25.04.2024

Последвайте ни

Заради крайно лоши условия затварят домове за социални услуги

снимка: AFP

30 от домовете за социални услуги у нас предстои да бъдат затворени заради крайно лошите условия в тях. Решението за тази стъпка е взето след извършени поредица от съвместни проверки на социалното министерство и прокуратурата.

Първите затворени ще бъдат домовете в Куделин и Говежда, а през следващата година ще бъде затворен и домът в Самуил.

,„Още в началото на септември сезирахме Върховната административна прокуратура (ВАП) за недопустимо отношение и насилие от страна на персонала на три социални услуги към настанените в тях. Става дума за институциите в селата Куделин, община Брегово, Говежда, община Георги Дамяново и Самуил, община Самуил“. Това коментира днес в Парламента социалният министър Деница Сачева.

По всички тези случаи от Министерството на труда и социалната политика вече са били предприети нужните, в резултат на които два от домовете – в селата Куделин и Говежда, ще бъдат закрити до края на 2020 година или през първите месеци от следващата. Настанените в тях ще бъдат пренасочени към Центрове за настаняване от семеен тип. „Вероятно домът в село Самуил ще бъде закрит през следващата година“, коментира министър Сачева.

Днес излезе официален доклад (*) на Комитета за борба с изтезанията към Съвета на Европа, според който лечението, условията и правните гаранции, предлагани на психиатрични пациенти и жители на социални заведения в България, остават в несъответствие с препоръките на съвета.

Още през това лято експертите са запознали социалното министерство с доклада. Веднага са взети мерки и в 25 такива институции са извършени проверки съвместно с Върховната административна прокуратура .

Обявиха 900 лв. стартова заплата за специалисти в Дом за пълнолетни с деменция в с. Опанец

(*) Част от заключенията в доклада на Комитета за борба с изтезанията към Съвета на Европа - вместо полагащата им се грижа, уязвими групи хора получават изтезания от необучен и зле платен персонал.

Бой с пръчки

В почти всички посетени болници и домове за социални грижи делегацията се е сблъскала с неприемлива действителност - малтретиране на пациенти от страна на санитари, блъскане, ритане на настанените и използване на пръчки за насилствен контрол.

Пръчк са били открити в кабинетите на персонала в домовете в Куделин, Самуил и Говежда.

Експертите на Съвета на Европа констатират това, за което у нас се говори от години - липса на постоянен контрол от страна на институциите. Констатацията след посетените три държавни болници е:

  • недостатъчен брой служители
  • недостатъчен брой медицински персонал, който да отговори на нуждите за лечение и рехабилитация

"За съжаление констатациите от посещението сочат, че българските власти все още не успяват да разберат изцяло защо е нужно да се осигури адекватен брой служители. Трябва да се действа много по-категорично, за да отстрани този недостатък", гласи писменото заключението на Комитета против изтезанията.

Общият извод е, че Министерството на здравеопазването не оценява достатъчно грижите за психичното здраве на хората. Липсата на специалисти се обяснява с ниските заплати и отдалеченото местоположение на домовете.

"Професионалното качество на персонала, особено на санитарите, изглеждаше лошо.Всичко това, в комбинация с неадекватно обучение и контрол, несъмнено увеличава риска от малтретиране на пациентите", се казва в доклада на Комитета за за борба с изтезанията.

Осем домуващи и санитарка от дома за стари хора в Тервелско са с Covid-19

Връзване с вериги на настанените за лечение пациенти

Смущаваща е информацията за начина, по който в болници са ограничавани движенията на рискови пациенти. Проверяващите са станали свидетели на крайно неприемлива действителност в болницата в село Царев брод, където голямата част от пациентите са били завързани за леглата. Персоналът е използвал за целта метални вериги - за да бъдат обездвижени китките и глезените на пациентите, често в продължение на дни. В същото време проверката е установила, че болничното заведение разполага с стандартизирани обезопасителни колани.

Настанените в дома в Куделин твърдят, че също са били връзвани с вериги. Такива са били намерени в офиса на охраната.

"Мнозина вероятно вярват, че подобно отношение е било премахнато от заведенията за психично здраве в Европа преди повече от век. Подобна срамна практика е напълно неприемлива и лесно може да се счита за нечовешка и унизителна. Това трябва да спре незабавно", категорични са от Комитета за за борба с изтезанията.

Епидемичен взрив от Covid-19 в Дома за стари хора в Балчик

Хора, съществуващи в затворнически условия

Що се отнася до режима и лечението на пациентите, атмосферата в много от отделенията е била далеч от екзистентните и терапевтични норми. Пациентите са били лекувани предимно с лекарства, а голяма част от тях не са имали достъп до ежедневни упражнения на открито. Проверяващите са се натъкнали на юридически грамотни пациенти, които са подписали съгласие за хоспитализирането си и все още се считат за доброволно настанени. Същевременно те заявяват желание да бъдат освободени и да си тръгнат, но нормативната уредба им го забранява, превръщайки ги неофициално в затворници.

Експертите апелират към отговорните власти за предприемането на спешни мерки, с цел запазване на човешкото достойнство на настанените в болничните заведения.

Положителната констатация е, че и в трите държавни психиатрични болници (най-вече в Царев брод) през последните 15 години битовите условия са се подобрили. Констатацията на проверяващите е, че има достатъчно още какво да се подобри - както по отношение на персонала, така и в материалното осигуряване на лечебните заведения. На първо място експетите са препоръчали социалните домове с констатирани драстични нарушения да бъдат закрити.

c