Четвъртък, 25 април 2024

25.04.2024

Последвайте ни

Нови придобивки гарантират безопасност за зрителите в Кукления театър в Добрич

Кукленият театър в Добрич се сдоби с нова придобивка, подарена им от фирма „Есетере България“. Това са два уреда за пречистване и дезинфекция както на въздуха, така и на зрителната зала, сцената и всички повърхности. Уредите са българско производство, като единият унищожава всички бактерии, а другият пречиства въздуха. Предварително проучване е показало, че уредите са напълно безопасни, съобщи директорът на културния институт Петър Петков.

Той изрази благодарност от името на целия екип на кукления театър към фирма „Есетере България“ за подарък, както и към Румен Куртев, който сърцато се е заел със задачата да намери най-добрата техника на пазара.

Първият уред е Клийн Тролей, който се продава в над 10 държави в Европа и Северна Америка. Чрез облъчване с UV светлина се получава пълна 99.9-процентова дезинфекция на помещението, която отнема между 15 и 20 минути. Уредът ще бъде включван преди влизането на зрителите. Според дарителя „Есетере България“ това са най-добрите продукти от този клас в Европа.

Второто устройство е Клийн Еър. То прочиства въздуха, отново чрез UV светлина. За разлика от Клийн Тролей, Клийн Еър може да работи и в присъствието на хора, без да има каквато и да е опасност за тяхното здраве. Този уред е с филтър и активен въглен.

Добрите новини за кукления театър и неговите зрители продължават. От„Никос-хранинженеринг“ ООД  са подарили безконтактен сензорен апарат за дезинфекция на ръце. Този уред е изключително подходящ за театъра. Такива масово се използват в големите театри, подчерта Петков.

Той сподели надежда, че уверени в безопасността си все повече добричлии ще бъдат по-смели и ще идват по-често на театър.

ОТ ДКТ „Дора Габе“ заявяват, че спазват всички необходими мерки и правила, наложени от Министерството на здравеопазването. Залата е топла, а капацитетът от 180 места е намален на 30%. Местата се заемат през два стола и могат да се съберат общо 60 души. От театъра казват, че не е проблем за тях да се сяда и през ред, ако се налага, но силно се надяват, че тези мерки ще подтикнат жителите на град Добрич да им се доверят и да идват все повече на техните представления. На неделния спектакъл са присъствали едва 15 зрители. В момента имат репертоар от над 20 различни представления.

„Актьорският състав е налице, всички са здрави, достатъчно отговорни са и се пазят, защото знаят какво следва, ако някой от тях се разболее“, каза директорът. Като предпазна мярка е предприето и това да няма репетиции. В повечето спектакли играят двама или трима актьори, което дава възможност да се спазва дистанция и между тях.

Те знаят, че предстоят едни от най-приятните празници за децата и че малчуганите най-вероятно не осъзнават достатъчно опасността от COVID-19. Те със сигурност ще търсят своите подаръци, ще искат да се срещнат с Дядо Коледа, затова кукленият театър не иска да ги лишава от тази възможност и екипът му ще направи всичко, за да ги зарадва и да направят този момент паметен за тях. За съжаление, празничната им програма няма как да бъде като тези от миналите години. Въпреки всичко тя ще започне от 19-и декември и ще продължи до 23-и. декември. При интерес от страна на публиката, кукленият театър може да добави допълнителни представления. В основния коледен спектакъл „Топла приказка от сняг“ ще участва и самият Дядо Коледа. Подаряването на подаръците ще бъде безконтактно, за да има възможно най-голяма безопасност. Добрият старец ще оставя подаръците на стол, а до него ще има друг, на който ще сядат децата. По този начин ще се поддържа необходимото разстояние.

Кукленият театър в Добрич е изключително благодарен на „Есетере България“ и на „Никос-хранинженеринг ООД гр. Добрич“ за направените подаръци и очакват с нетърпение своите зрители. Надяват се, че и други фирми биха се отзовали, ако има нужда, но засега най-голямата им нужда са зрителите. Екипът на кукления театър „Дора Габе“ пожелава на всички весели празници, здраве и скорошни срещи.

Ирена БАКЪРДЖИЕВА

c