Четвъртък, 28 март 2024

28.03.2024

Последвайте ни

Министър Ангелов: Пристигнаха още 300 хиляди дози нискомолекулярен хепарин

“Всеки понеделник в аптеките за нуждаещите се граждани, които имат предписание от лекар, ще бъдат отпускани по 2000 опаковки нискомолекулярен хепарин“. Това съобщи министърът на здравеопазването професор Костадин Ангелов.

Той и заместник-министър Евгени Григоров провериха доставените количества от медикамента. У нас вече са пристигнали 300 хиляди дози нискомолекулярен хепарин. Те са за болничната и аптечната мрежа в страната.

Министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов обясни, че количествата ще задоволят нуждите от този медикамент.

Доставените количества са 140 хиляди дози от 0,4 ml и повече от 150 хиляди от 0,6 ml нискомолекулярен хепарин.

„В периода, в който имаше затруднения в снабдяването на някои лечебни заведения колегите използваха коагуланти, така че не е имало пациент,  който да не получи нужното лечение, подчерта още министърът на здравеопазването. Нямаме сигнали от лечебни заведения за недостиг на медикаменти или консумативи, свързани с лечението на пациентите, както с COVID така и с други заболявания“, допълни министър Ангелов.

Министър Ангелов благодари на ИАЛ и заместник-министър Евгени Григоров за денонощната работа по закупуването и доставката на нискомолекулярния хепарин.

Създадената логистика в цялата страна позволява, чрез коридори, при денонощен режим на работа, да се осигурява приоритетно изпълнение на всички подадени заявки.

c