Четвъртък, 28 март 2024

28.03.2024

Последвайте ни

Засаждат от дървото на бъдещето – пауловния, край булевард в Добрич

Ценният дървесен вид, с който ще бъде залесен бул. „Добруджа“ е дарение на гражданин на Добрич. 100–те дръвчета  Пауловния ще бъдат засадени от Общинското предприятие „Устойчиви дейности и проекти“ при благоприятни атмосферни условия другата седмица в отсечката от бензиностанция „ШЕЛ“ до квартал „Рилци“. В момента по булевард „Добруджа“ има няколко иглолистни дървета. С новите дръвчета булевардът, който е един от най–често използваните, ще се раззелени и ще радва пътуващите.   

Какво представлява дървото Пауловния?

Пауловния (Paulownia) е названието на род дървесни растения от разред Lamiales, дадено в чест на дъщерята на император Павел I – красавицата Анна Павловна (1795 – 1865), от Филип Франц фон Зиболд и Йозеф Герхард Цукарини.

Плантация с дървото на бъдещето цъфти недалеч от Добрич (снимки)

Пауловниите са високи листопадни дървета. Произхождат от Югоизточна Азия, където днес са широко култивирани; те са местен вид, особено ценен в Япония и Корея. Ценните стопански качества на Пауловнията са многобройни – сред тях могат да се посочат: изключително бърз растеж, устойчива дървесина, едри цветове и листа, добра приспособимост към повечето типове почви. Важната роля на дървото – в обичаите, бита, естетическата култура на редица азиатски държави, е вековна традиция. Пример за неговата употреба като символ е гербът на кабинета на министър-председателя на Япония. Любопитна анатомическа особеност на ствола на растението е формирането на куха област надлъжно в центъра на сърцевината му.

Снимката е илюстративна

c