Водещи новини Образование

Обучение в електронна среда от разстояние стартира утре в детските градини в Добрич

Обучение в електронна среда от разстояние за малчуганите от детските градини в Добрич започва от утре, съобщи за Про Нюз Добрич зам.-кметът по хуманитарни дейности д-р Емилия Баева. Заповедта на министъра на образованието и науката е от петък, вчера са получени насоки как точно да бъде организирано.

Такова обучение ще се провежда където и доколкото е възможно, обясни д-р Баева. То ще е задължително с участието на родителите. За да бъде въведено в дадена група в детска градина, трябва да са пожелали 50 процента от родителите на децата. Друго изискване е педагогическото взаимодействие да бъде до 30 минути дневно.

Зам.-кметът обясни, че всеки директор трябва да изготви график на дейностите в детската градина в условията на епидемичната обстановка съгласно заповедта на министъра. В градината може обучението в електронна среда от разстояние да се провежда в една, две или във всички групи. Ще се използват всички възможности за информационните и комуникационни технологии. Не е с платформа както в училище – всички деца да бъдат в класната стая, обясни д-р Баева.

След като стане ясно заявеното желание от родителите и е повече от 50 процента директорът прави график за работата на учителите съгласно указанията на МОН, каза зам.-кметът.  Тя даде пример – един учител ще работи в определен период, другият ще е в платен годишен отпуск, след това обратно. „Идеята е, първо, да няма повече от 50 процента присъствие на персонала в детската градина. И втората идея е никой да не излиза в неплатен отпуск”, посочи д-р Баева.

Всеки учител избира съответното направление и решава каква задача ще постави на децата. Не е необходимо да има обратна връзка, т. е. родителите да представят задължително изпълнение. Няма да се пишат отсъствия на децата в задължителната предучилищна възраст. Зам.-кметът даде пример – на децата се пуска приказка, те трябва да я изслушат и се поставят въпроси по нея.

Спазвайки указанията на министъра задължително трябва да има участие на цялото семейство и да се стимулира физическата активност, посочи д-р Баева. Може да е някаква игра, която да е поставена като задача и да се изпълнява от цялото семейство. Или някакъв вид упражнения.

Помощник възпитателите, работниците в кухня и огнярът ще осъществяват това, което правят през лятото и изпълняваха преди детските градини да отворят на 1 юни, посочи зам.-кметът. Те ще почистват в групите, ще проветряват помещенията, ще поддържат цветята, дворните пространства. Помощник възпитателите ще работят по предварително изготвен график като спазват задължителната дистанция и носят лични предпазни средства.

Когато осъществяват обучение в електронна среда от разстояние учителите ще работят в самата детска градина. Те трябва да имат заетост пет астрономически часа дневно. Директорът ще им поставя задачите и той ще отговаря как ще отчитат реално свършена работа през тези пет часа.

Д-р Баева сподели, че в насоките пише, че материали могат да се носят и по домовете, но в Добрич това ще бъде избегнато. Целта е да се предотвратяват контактите.

Нещо ново е за нас, ново е за детските градини, но мисля, че персоналът се е справял с всякакви ситуации, ще се справи  и с тази, изрази увереност зам.-кметът.

Follow Me:

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *