Четвъртък, 28 март 2024

28.03.2024

Последвайте ни

Община Тервел с апел към медицинските си специалисти да помогнат на МБАЛ-Добрич

Обръщение към медицинските специалисти от училищното и детското здравеопазване отправя Община Тервел. В него се посочва, че изпълнителният директор на Многопрофилната болница за активно лечение /МБАЛ/ в Добрич д-р Георги Желязков се е обърнал с апел към министъра на здравеопазването, директора на Регионалната здравна инспекция, кметовете на осемте общини в област Добрич и управителите на болниците в общините Каварна и Балчик. В декларация до всички тях той моли медицинските специалисти от училищното и детското здравеопазване да бъдат привлечени или командировани да работят в МБАЛ в Добрич, тъй като след разкриването на COVID отделение , в което са пренасочени специалисти от други отделения, областната болница изпитва остър недостиг от медицински сестри.

От своя страна ние, представителите на Община Тервел, искаме да подкрепим медицинските специалисти, които ще изберат да работят в МБАЛ в Добрич и да ги уверим, че могат да останат и да работят там  толкова дълго , колкото е необходимо, посочват от кметството.

„Община Тервел има достатъчно възможности и ресурси, за да изпълни ангажиментите си в сферата на училищното здравеопазване , въпреки продължителното отсъствие на медицинските специалисти и се е справяла многократно в такива ситуации”, се казва в обръщението.

От Община Тервел предварително изразяват готовност да дадат изискващото се по закон съгласие на основен работодател в случай, че медицински специалист от училищното и детското здравеопазване сключи трудов договор за работа с МБАЛ в Добрич. Готови сме и да разрешим ползването на неплатен отпуск за дълъг период от време на всички медицински специалисти, които желаят и занапред  да останат на  работа в болницата в Добрич, посочват от Общината.

„Ще се радваме и ще се гордеем, ако медицинските специалисти от училищното здравеопазване в Община Тервел, които прекараха почти четири месеца от тази необикновена и тежка за мнозина от нас година в платен годишен отпуск в домовете си,  сега помогнат за по-лекото прекарване на коварната болест на хората от Добруджа.

Техните колеги от болницата в Добрич, изтощени след  дългите  месеци безконечни дежурства, без почивни дни и без възможност за ден отпуск, днес се нуждаят силно от помощта им. Хората „на първа линия“ , които помагаха, помагат и ще помагат на всички, сега също имат нужда от помощ”, пише още в обръщението.

c