Четвъртък, 25 април 2024

25.04.2024

Последвайте ни

Д-р Василева: Електронните направления ще се прилагат при по-младите пациенти

Официално днес в страната стартира системата за издаване на електронно направление за безплатен PCR-тест. За Про Нюз Добрич общопрактикуващият лекар от Добрич д-р Галя Василева съобщи, че вече й е инсталиран софтуерът, но още не е намерила подходящ пациент. „Не изглежда трудно, но все пак докато човек не започне да работи няма как да каже. Надявам се, че от днес всичко ще заработи”, каза тя.

Д-р Василева изрази съмнението си, че общопрактикуващите лекари ще започнат да лекуват то телефона, както са указанията, по думите й нито един от колегите й не го прави, просто защото това няма как да се случи. По думите й издаването на електронни направления би било подходящо при по-младите пациенти. Обясни, че, например, при такива, които вече 3-4 дни са си стояли с признаци у дома, могат да се пуснат електронни направления за безплатен PSR-тест, като се спазват изискванията да имат определен брой симптоми. „Защото те са млади хора, нямат хронични заболявания и можем да си позволим”.

Според лекаря обаче ако пациентът е възрастен и е хроник по телефона не може да се прецени състоянието му. „Просто ще продължим да си ги преглеждаме и да спазваме „зелените коридори”, посочи д-р Василева.

c