Събота, 20 април 2024

20.04.2024

Последвайте ни

За 3 бона: Голям брой желаещи да станат болнични ковид санитари

снимка: CGTN

Близо 80 милиона лева са дадени за хората на първа линия в битката с COVID-19, обяви още през изминалата седмица премиерът Бойко Борисов, а броят на заразените медици и медицински персонал вече наближава 6000. Няколко болници у нас алармираха, че спешно търсят санитари с месечно възнаграждение от 3000 лева.

Само през изминалото денонощие броят на новозаразените в страната - лица от медицински персонал, са под 100. Данните в единния информационен портал през цялата изминала седмица показваха по над сто регистрирани за денонощие.

Още преди месец, от БЛС отправиха апел и бе инициирана кампания за набиране на доброволци в болниците. Желаещи се набират и чрез обяви - най-вече за болнични заведения в София, Лом, Ловеч, Свищов, Враца, Пазарджик, Разград, Крумовград и Пловдив.

Заради ежедневния брой заболели в столицата, в “Пирогов” нуждата от санитари е най-голяма. От ръководството на болничното заведение вече обявиха, че предлагат заплата от 3000 лева. Условието към кандидатите е едно - да са преболедували COVID-19 и да имат антитела към вируса. Нужда от 80 санитари има болничното заведение за 13-те си COVID клиники, обявиха от ръководството.

“Осигуряваме основна заплата с включени 1000 лева, които се дават от Министерство на здравеопазването, и ние сме предложили още 1000 лева. Реални са - няма нищо скрито. Потвърждавам, че тези пари ще бъдат дадени“, това увери проф. Асен Балтов - директорът на УМБАЛСМ „Н. И. Пирогов“ . 

Само за дни, повече от 200 кандидати са заявили желание да бъдат назначени. Подходящи обаче са само преболедувалите коронавируса, които имат антитела. И още - да са без съпътстващи заболявания, както и да са на възраст между 18 и 65 години.

„През 12-те работни часа, те са облечени с лични предпазни средства (с костюми, маски, ръкавици и калцуни). Почистване, дезинфекция, разнасяне на храна на болните, когато е необходимо. Не става дума за лека работа, става дума за тежка работа“, обясни проф. Балтов.

От сайтовете на лечебните заведения е видно, че в повечето болници с недостиг на персонал, формулировката на обявите е "заплащане по договаряне".

Две медицински сестри и четирима доброволци ще помагат на МБАЛ-Добрич

„Според една черна статистика излиза, че през ден България губи по едни медик. Трябва да бъдем много гъвкави. Решенията трябва да се взимат в порядъка на ден-два. Ситуацията се мени, не може да четем буквички, алинеи. Трябва да се действа“ - това заяви през седмицата д-р Николай Брънзалов от БЛС.

До този момент, по обяви, документи са подали общо 268 доброволци. Желаещи няма единствено за болницата в Крумовград.

c