Петък, 19 април 2024

19.04.2024

Последвайте ни

1 467 ученици от област Добрич нямат компютри у дома

1 467 са учениците от Добричка област, които нямат компютри у дома, съобщи за Про Нюз Добрич началникът на Регионалното управление по образованието /РУО/ Жоро Тошков. Според въведените последни противоепидемични мерки заради пандемията от COVID-19 от днес за всички училища в страната обучението е в електронна среда.

Някои от децата, които нямат компютри, се обучават чрез Вайбър и Месинджър, посочи Тошков. В други училища пък уроците се разпечатват на хартия и се носят в домовете на учениците. Където има метиатори тази дейност се извършва от тях, а където няма – от учителите. Началникът на РУО обясни, че това се прави в 70-80, до 90 процента от училищата в община Добричка, в които децата нямат компютри.

Жоро Тошков посочи, че Министерството на образованието и науката е обявило поръчка за закупуване на голямо количество компютри за учениците, но в условията на пандемия производството е свито и не се знае кога ще стане това. Средства за компютри са раздадени и в училищата, директорите имат сключени договори и очакват да ги получат, каза още началникът на управлението.

c