Бизнес Общество

В КРИЗАТА: Най-много кредити българите теглят за жилища

Ръст през месец октомври бележат бизнес заемите. Отпуснатите средства за покупка на имоти са нараснали с 11,9% на годишна база.

В последните месеци на пандемичната криза, жилищните кредити бележат най-голям ръст. В края на октомври, общият размер на отпуснатите от банките заеми на домакинствата за покупка на имоти е 11,768 млрд. лв. Това е ръст с 1,25 млрд. лв., или с 11,9% за година, обяви Българска народна банка.

Все по-отчетлива в последните години е тенденцията – хората в големите градове да се преместват в по-просторен и удобен апартамент, както и регионалният интерес към инвестиция в селски имот и спокоен живот с въздух, различен от градския. Тези и други конкретни причини обуславят наблюдавания ръст в използването на жилищни заеми.

В област Добрич масово се местят да живеят в селата

Ръст бележат и потребителските кредити на граждани, но с 5,9% на годишна база. В края на октомври т.г., отпуснатите потребителски заеми от банките са били на обща стойност 11,888 млрд. лв., което е увеличение с 662 млн. лв. спрямо предходната година.

Интересът към жилищните кредити е виден и от данните за изминалия месец. През октомври, кредитите за покупка на имоти от граждани са нараснали със 134 млн. лв., а потребителските заеми – само с 82 млн. лв., сочат данните на БНБ.

След като за няколко месеца /април – август/ фирмите бяха шредпазливи и избягваха да теглят нови заеми, през октомври ситуацията се променя и общият размер на отпуснатите бизнес кредити нараства с 391 млн. лв. – до общ размер от 35,2 млрд. лв. Според анализа на БНБ, през октомври изтеглените от фирмите кредити са взели повече спрямо тези на гражданите. На годишна база обаче, фирмените кредити са с по-малка роля за банковото кредитиране у нас. Общият размер на заемите за домакинствата за година е нараснал с 1,67 млрд. лв., или със 7%, докато бизнес кредитите се увеличават двойно по-малко – със 765 млн. лв., или с 2,2%.

Село Победа – все по-привлекателно за младите хора от Добрич

За 12-месечния период – до края на октомври 2020 г., хората са успели да спестят по личните си сметки 4,68 млрд. лв.

Натрупаните спестявания по лични депозити на граждани вече са в размер на 58,869 млрд. лв. Само през октомври домакинствата са спестили в банките 717 млн. лв. За същия период, фирмените депозити дори намаляват с 290 млн. лв.

Според обобщените данни за 2019 година, вътрешно-миграционната тенденция за област Добрич е показателна – най-голямо движение на хора се регистрира по направлението „град – село“ (42.9%. По-малки по брой и относителен дял са миграционните потоци по направленията „село – град“ (28.4%), „село – село“ (18.9%) и „град – град“ (9.8%).

Follow Me:

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *