Сряда, 24 април 2024

24.04.2024

Последвайте ни

Люляци цъфнаха в края на ноември - знак за ново начало или прогноза за люта зима

Жулиета Иванова от Добрич публикува в социалната мрежа снимки на цъфналия днес люляк в двора си.

„Днес с почуда видях, че люлякът на двора е цъфнал. Приемам, че в навечерието на Коледа, това е знак за ново начало, за надежда, че и това изпитание ще мине и ще се възродим за нов живот. Така, както люлякът е символ на пролетта и възраждането. С усмивка за всички вас, малко споделена красота!“, написа тя във фейсбук.

Пред Про Нюз Добрич Жулиета Иванова обясни, че люляковото дръвче, което днес, ден преди края на месец ноември, е цъфнало е от вилата им в Евксиноград.

Сподели, че от 20 години имат вила край  морето, но люлякът за първи път цъфти по това време. „За мен беше невероятна изненада и се опитах да я превърна в позитивна на фона на цялата обстановка“, добави тя.

Според народните поверия, ако люляк цъфне през есента, зимата ще е дълга и студена. В дебелите книги пише, че цъфти от началото на май като отделни сортове цъфтят чак до края на юли. Латинското наименование на люляка е Syringa vulgaris.

Той символизира младост, обновление, пролетно възраждане. Поднасянето на бял люляк означава желание за среща, а лилавият е признание в любов.

Според една от легендите - ароматното и красиво растение идва, когато пролетта надвие зимата и я прогони до следващата година. Времето тази есен обаче си прави шеги. Наши читатели споделиха, че готови за цъфтеж са и зюмбюли.

c