Крушари Образование

Децата от училището в село Лозенец са сред финалистите в игра за здраве

Основно училище „Отец Паисий” в село Лозенец, община Крушари, е сред  десетте финалисти от категория „Училища“ в конкурса на програмата „ Нестле за По – здрави деца“ за учебната 2019/2020 г. – съобщи директорката Даниела Станкова. «Класирани са 10 училища от страната, пребладават средни, а ние сме единственото учебно заведение от област Добрич» – добавя тя.

Националната програма „По-здрави деца“ е особено подходяща за малките ученици, които сега изграждат правилно своите хранителни навици. Чрез своите интересни дейности, които предлага програмата, те се мотивират да изградят своя правилен режим на хранене, по-често пиене на вода, да се грижат за своя домашен любимец.

Уроците от програмата „Нестле за По-здрави деца“ в училището в село Лозенец са били в шест модула. В  първия – „Хапвай питателна и разнообразна храна“, на учениците се обясни какво значи хранителна група и  здравословна храна, те оцветяваха плодове и зеленчуци, направиха чиния на здравето, попълваха „хранителна“ кръстословица. В модул „Контролирай порциите си” всеки ученик подреди правилно своята чиния за балансиран обяд. Изработваха кутия за храна по шаблон. Родителите донесоха различни хранителни продукти, а учениците избраха за сложат в кутията само здравословните храни.

В модул „Избери водата“  учителите проведоха часовете в компютърния кабинет, където бе изгледан филм, свързан с водата в човешкото тяло, защо е важно да се пие вода, може ли да бъде заменена, какво е воден баланс, защо трябва да се къпем. След това се рисуваха рисунки. Тази рисунка, в която липсваше вода /бутилка, река, море, чаша/, отпадаше от играта. Наградата беше бутилки минерална вода. За модул „Играй активно“ в стаята бяха скрити различни цветни листчета. Всяко отговаряше на определен плод, зеленчук или вода. Ученикът се стремеше да намери тези съкровища, за да напълни най-бързо своята кошничка със здравословна храна.  На следващия ден децата донесоха зеленчуци, приготвени заедно с техните родители по здравословна рецепта. В модул „Наслаждавай се на храната със семейството си“  всеки от учениците донесе в училище различни продукти, приготвени у дома с помощта на баба или мама. Учениците трябваше да опитат продукта и да напишат най-вероятната рецепта, по която е приготвен зеленчукът. Всички хапнаха заедно, а рецептите трябваше да покажат на своите родители.В модул „Училище на четири лапи“ се изброяваха се видовете животни, които се нуждаят от повече вода. Следваха рисунки на тези животни, но очертани само от външния кръг на чашата с вода. Който първи нарисува животното, изпива чашата с вода и продължава отново.

Follow Me:

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *