Събота, 20 април 2024

20.04.2024

Последвайте ни

Няма кандидати да ремонтират базата на спешната помощ в област Добрич

Проектът за модернизация на спешната помощ с европейски пари изостава критично. Това се разбра от думите на министъра на здравеопазването Костадин Ангелов във времето за парламентарен контрол на днешното заседание на Народното събрание.

Бюджетът на проекта е за над 163,8 млн. лева, като средствата са осигурени от оперативната програма „Региони в растеж“. Предвижда се със средствата да бъдат ремонтирани структурите на спешната помощ в 34 болници в страната, както и да бъдат закупени общо 400 нови линейки, оборудване, обзавеждане. На места ще има строителство и на изцяло нови сгради за нуждите на спешната помощ.

По проекта област Добрич трябва да получи десет нови линейки, сред които и една високопроходима. Първите две бяха пренасочени към филиалите на ЦСМП в Тервел и Каварна, а третата бе за центъра в Добрич.

По Проекта, в област Добрич ще бъде извършен ремонт на базата на спешния център в Добрич с преустройство на съществуващите помещения. В Каварна и Генерал Тошево ще се строят нови сгради. В Шабла, Балчик и Тервел ще се извърши преустройство на съществуващите помещения. Помещенията на Спешното отделение на МБАЛ в Добрич също ще бъдат преустроени.

Според заложеното за изпълнение по Проекта се предвижда закупуване на ново медицинско оборудване и ново технологично обзавеждане.

От отговора на министъра става ясно, че през последните две години се бавят и някои обществени поръчки поради различни причини, а крайният срок за изпълнение на заложените по проекта дейности е 23 октомври 2021 г.

Ангелов обясни, че от 4 сключени договора за доставка на медицинска апаратура и оборудване за нуждите на спешната помощ са сключени 3. Започва доставката и на медицинско оборудване по четвъртия договор.

Министърът посочи, че през декември ще започнат строителните дейности в някои от извънболничните структури на спешната помощ, например в Русе, предстои и сключване на повечето договори за надзор. Проблемът е, че са сключени малко договори за същинските ремонти.

Като цяло структурите на спешната помощ в малки населени места из цяла България остават без избран изпълнител или заради отстраняване на явилите се участници поради нередности, или защото никой не се е явил за съответната обособена позиция.  

Няма кандидати и за ремонтите в структурата на спешната помощ в Тервел, Генерал Тошево, Каварна, Балчик, Шабла.

Ако се стигне до повторно обявяване на всички тези процедури, ведомството ще има по-малко от година да ги проведе, да се справи с евентуални забавяния заради нередности по офертите, обжалвания и самото строителство.

Ангелов каза още, че се изпълняват 3 договора за доставка на линейки. До октомври са доставени и разпределени в страната 240 линейки, чакат се още 20 автомобила през ноември. Търси се доставчик за 42 високопроходими линейки, но поръчката наскоро беше блокирана от жалба в Комисията за защита на конкуренцията (КЗК).

Костадин Ангелов посочи, че няма притеснения, че проектът няма да бъде реализиран и изтъкна, че има възможност за удължаване на срока му.

c