Четвъртък, 18 април 2024

18.04.2024

Последвайте ни

Заробващият България договор от Ньой бе ритуално изгорен в Добрич

По традиция, ВМРО – Добрич отбеляза с факелна стража една от най-черните дати в новата българска история, свързана с подписването на заробващият България мирен договор от Ной.

Съдбовното за страната ни събитие се е случило на днешния ден, преди 101 години. Вече над 20 години ВМРО – Добрич организира факелно шествие, в памет на историята и за да се помнят грешките от миналото ни.

През тази година поради извънредната епидемична обстановка и заради осъзната отговорност от наша страна, свързана с недопускането на множество хора в непосредствена близост, сме тук - на факелна стража, за да се поклоним пред националните си герои и да изгорим ритуално позорния за Отечеството ни договор, заявиха организаторите.

С възгласи "Да живее България!", и "Ние помним", активисти на ВМРО, симпатизанти и родолюбци пяха "Мила Родино", припомниха драматичните събития от 1919 година и поднесоха цветя и венци пред паметника на генерал Иван Колев в град Добрич.

На 27 ноември 1919 г. в парижкото предградие Ньой страните-победителки в Първата световна война извършват чудовищна несправедливост спрямо Отечеството ни. От пределите на Родината са отнети изконни български земи, в които основното население по онова време е българско. Съседите заграбват цяла Добруджа, Западните покрайнини, Поморавието, цяла Македония – Вардарска и Егейска, Беломорието, Одринска Тракия. Вече две десетилетия в дните около годишнината от унизителния за страната ни Ньойски диктат стотици добруджанци се отзовават на призива на ВМРО и излизат в центъра на Добрич с факли, за да покажат, че добруджанци не са забравили извършената преди 99 години несправедливост. По силата на Ньойския диктат извън границите на България остава дори и Добруджа – люлката на българската държавност на Балканите…

c