Вторник, 16 април 2024

16.04.2024

Последвайте ни

Семейство от Добрич с шанс да сбъдне 20-годишната си мечта за рожба

Семейство от Добрич има шанса да сбъдне дългогодишната си мечта за рожба. За това им помага Валентина Иванова от Варна - главен координатор на Донорската програма на фондация „Искам бебе”.

За Про Нюз Добрич тя разказа, че Невена и Радко се борят от 20 години да имат детенце. Жената се е подлагала няколко пъти на ин витро, но неуспешно. Този път опитът ще е с донорска яйцеклетка, тези процедури не се финансират от държавата. Не са включени и в Правилника за отпускане на финансова помощ за лечение на семейства и двойки с репродуктивни проблеми на Община Добрич. Иванова сподели, че във Варна се финансират почти наполовина – отпускат се 3 500 лева.

Според главния координатор на Донорската програма за процедурата на семейството от Добрич ще са необходими около 7-8 000 лева, като никой не дава гаранция за успех. Процедурата ще бъде извършена в Медицински център за асистирана репродукция-Варна.

Валентина Иванова сподели, че тя е предложила на семейството от Добрич да им помогне да направи опит ин витро с донорска яйцеклетка. Тя посочи, че добри хора вече даряват нужните медикаменти и средства.

Фондация „Искам бебе” съществува вече 14-а година, а Донорската програма – от 11, особено усилено по нея се работи през последните три години. Иванова обясни кой може да стане донор – всяка жена на възраст до 33-34 години, която има живородено дете. На всички донори се правят пълни изследвания, прегледи, заплащат се разходи за пропуснати ползи – за отсъствие от работа, хотел, храна. Максимално са обгрижени, ползват предимство, не чакат пред кабинетите. Процедурата може да бъде извършена в център, който те изберат – във Варна, Шумен, Тутракан, Плевен, София и други. За мъжете донори е необходимо да са навършили 18 години. Също се правят прегледи, изследвания, всичко, което е необходимо.

Валентина Иванова посочи, че много добричлийки се отзовават на апела за даряване на донорски яйцеклетки, съпричастни са. Желаещите да станат донори могат да се свържат с нея на телефон: 0892 475790.

На Невена и Радко от Добрич може да помогнете на следната банкова сметка в Медицински център за асистирана репродукция във Варна:

  • Сметка: BG71UNCR96601040301704
  • Банка: УНИКРЕДИТ БУЛБАНК АД
  • BIC на банката: UNCRBGSF

Основание: В полза на Невена Стоянова

Още пояснения: Дарение за ин витро процедура.

c