Четвъртък, 25 април 2024

25.04.2024

Последвайте ни

Факелна стража на ВМРО в Добрич ще изгори Ньойския договор

ВМРО – Добрич ще отбележи с факелна стража една от най-черните дати в новата българска история, съобщиха от местната централа на воеводите.

Днес се навършват 101 години от подписването на унизителния за България Ньойски мирен договор. По традиция на тази дата вече над 20 години ВМРО - Добрич организира факелно шествие.

Тази година поради извънредната епидемична обстановка ще има факелна стража, която ще изгори позорния договор, съобщават от ВМРО – Добрич. Събитието ще се състои днес 27 ноември от 18:00 ч. пред паметника на ген. Колев. Призоваваме всички участници да спазват всички противоепидемични мерки и да стоят на разстояние 2 метра един от друг.

На 27 ноември 1919 г. в парижкото предградие Ньой страните-победителки в Първата световна война извършват чудовищна несправедливост спрямо Отечеството ни. От пределите на Родината са отнети изконни български земи, в които основното население по онова време е българско. Съседите заграбват цяла Добруджа, Западните покрайнини, Поморавието, цяла Македония – Вардарска и Егейска, Беломорието, Одринска Тракия. Вече две десетилетия в дните около годишнината от унизителния за страната ни Ньойски диктат стотици добруджанци се отзовават на призива на ВМРО и излизат в центъра на Добрич с факли, за да покажат, че добруджанци не са забравили извършената преди 99 години несправедливост. По силата на Ньойския диктат извън границите на България остава дори и Добруджа – люлката на българската държавност на Балканите…

c