Събота, 20 април 2024

20.04.2024

Последвайте ни

Лисица се разходи в двора на вила в Балчик

Лисица посети днес следобед двора на вила във вилна зона „Белите скали”, в близост до болницата в Балчик, сподели в социалната мрежа собственикът на имота Олга Иванова. За Про Нюз Добрич тя разказа, че хищното животно се е появило около 14.30 часа. Било доста плашливо, от разстояние „контактувало” известно време с уличните котки в района. Иванова сподели, че във вилната зона не се отглеждат животни. Вероятно лисицата е била привлечена от храната, която живеещите там оставят на котките.

На по-малко от 200 метра от населено място лисици не могат да се ловуват, каза за Про Нюз Добрич председателят на УС на Сдружение „Ловно-рибаско дружество-Добрич” Илия Михайлов. По думите му те влизат в населените места, когато са гладни и няма какво да ядат в полето. Според него сега трудно могат да намерят мишки, зайци, дивеч. Михайлов посочи, че по селата навлизането на лисици в дворовете е ежедневие. Там често нападат кокошки и домашни животни.

За хората лисиците не са опасни въобще, каза председателят на Сдружението. По думите му те са много плашливи. 

За посещението на лисици в населени места Про Нюз Добрич е информирал и друг път. През юли 2019 година хищно животно обитаваше порутените сгради на бившия обувен завод в Добрич. По думите на живеещ в квартал „Иглика” наш съгражданин лисицата нощувала там, а през деня се разхождала из високата растителност край дерето. Проблемът бе, че храсталаците, където се предполага, че се крие, бяха в близост до детска площадка.

Лисица пък посети през октомври м. г. Генерал Тошево. Тогава за медията ни очевидци разказаха, че дивото животно пресякло по диагонал цялата площ пред Автогарата, на около 200 метра от сградата на Общината

c