Бизнес Водещи новини - дясно Общество

До 10 дни излизащите в неплатен отпуск ще получат финансова компенсация

„Хората, които излизат в неплатен отпуск за периода на въведения локдаун трябва да подадат заявление към своя работодател. Така те ще могат да се възползват от тези 24 лв. дневно, за които говорим. Работодателите пък трябва да предадат тези списъци в бюрата по труда.” Помощ е предвидена да се изплаща за период от около 60 дни. “Вече имаше и затворени бизнеси от 28-ми октомври, заради въведени различни ограничения на местно ниво“, заяви пред NOVA социалният министър Деница Сачева.

Тя уточни, че финансовата помощ е предвидена за около 50 хиляди души, а по нея ще може да се кандидатства от 30 ноември (понеделник).

Според данните на социалното министерство, засегнати от издадената през вчерашния ден Заповед на здравния министър са 356 хиляди души. В рамките на 10 дни, хората ще могат да получат предвидените като финансова компенсация средства, информира министър Сачева.

Тя уточни, че в случай на възникнал проблем с работодателите относно процеса, работещите могат да подадат жалба до Министерство на труда и социалната политика.

„Тези 24 лв. дневно представляват схема – 80/0, защото те представляват 80% от минималната работна заплата, а работодателят не участва. Тоест всеки работодател има възможността да комбинира различни мерки. Той би могъл да използва и схемата 80/20 за част от своя персонал“, разясни министър Сачева.

„Мярката за гледане на деца до 14-годишна възраст се отнася за хора, които работят и са в неплатен отпуск и за самонаети лица, които могат да подадат декларация, че към този момент не могат да работят, защото трябва да гледат детето. Тогава те ще имат право да получат 610 лв. Мярката ще важи и за безработни, които нямат право на обезщетение от Бюрото по труда“, обясни министър Сачева.

Тя добави, че съществува и мярка за краткосрочна заетост, която също се отнася до самонаетите лица. Обезщетението там е в размер на 290 лв.

„Колегата Лъчезар Борисов още вчера проведе срещи с работодателите. Обсъждат се две опции. Или да се изплащат фиксирани разходи или между 15-20% от оборота. Оборотът на заведенията от предната година е почти 3 млрд. лв., така че ако го разделим пропорционално на месеци ще бъде много голямо число. Но според мен между 15-20% е реалистичен вариант”, коментира социалният министър.

Follow Me:

Related Posts

  1. Няма яснота за безработните без обезщетение от бюрото по труда. А и служителите от бюрото не обръщат внимание на хората без доход. Всички работодатели са обежтетени, както и тяхните семейства, много или малко, не работещи, а надзираващи хората които работеха и изкарваха приходи за семействата им. А такива като нас кучета ги яли. Никой не обръща внимание за тези неща, че хората не ги върнаха на работните им места, а да се чудят накъде да хващат.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *