Водещи новини - дясно Култура

Поетеса от Добрич с отличие от национален конкурс на името на Никола Й. Вапцаров

В изминалите дни много събития не се състояха. Такава е и церемонията по награждаването на лауреатите от XVII-и национален конкурс за поезия на името на Никола Й. Вапцаров с тема „Вяра“, чийто организатор беше Народно читалище в София с патрон световноизвестния ни поет.

Това не попречи на добричлийката Ивелина Стойкова да получи наградата си от този конкурс вчера, на 111-ата годишнина от рождението на нашия голям поет Никола Йонков Вапцаров.

Журито бе в състав: председател друг наш значим поет, Георги Константинов, и участници писателката Анита Тарасевич-Дойнова и Кирилка Спасова. Както Кирилка Спасова, директор на читалището в София, сподели, журито е било изключително затруднено как да определи достойните между участвалите 157 автори от цялата страна. Сред тях са и вече утвърдени поети и многократни носители на награди от конкурса Лозан Такев, Валентина Йотова, Людмил Симеонов, Росица Копукова, Кети Бозукова-Пеева, Първолета Маджарска, Ружа Велчева, Цветана Качерилска, Галина Москова, Радка Атанасова–Топалова, Илко Илиев, които тази година не са наградени.

По думите на поета Георги Константинов “впечатляващият брой участници и високото ниво на наградените творби в конкурса са още едно доказателство, че поезията на Вапцаров има силата да вдъхновява и днешното, и утрешното поколение”.

Ивелина Стойкова (Иванова) е удостоена с поощрителна награда в тазгодишното издание на конкурса. Учила в училище „П. Р. Славейков“ в град Добрич, тя участва в поетичния клуб „Петя Дубарова“ на известната добричка поетеса Генка Петрова. Докато учи във френска паралелка на Езикова гимназия до средата на 90-те години, Ивелина не само се радва на вече осъществените си първи публикации в изданията за ученическо творчество „Междучасие“ и в „Незабравки“, но и плахо започва да пише и да взема интервюта за местните вестници „Добруджанска трибуна“ и „Нова Добруджанска трибуна“. По-късно пише в студентски и дамски списания и вестници, за сайтове. Завършва Международна журналистика в СУ. Става сценарист на тв предаване и работи за радио.

През 2011-а година получава номинация за гражданска поезия за стихотворението си “Пожари” на националния конкурс “Елате ни вижте” (с. Георги Дамяново, общ. Монтана). Участва като автор в издания с други съвременни поети и писатели, а самата тя редактира и представя книги. Работи и по няколко свои идеи за книги за деца.

Follow Me:

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *