Петък, 29 март 2024

29.03.2024

Последвайте ни

Първо място за ученички от Добрич на Национално състезание по природни науки

Първо място в Националното състезание по природни науки и екология завоюваха Яна Вутова и Диляна Йорданова от 6 а клас на Училището по изкуства СУ „Свети Климент Охридски” в Добрич. За състезанието шестокласничките под ръководството на своя учител – Мими Димова, се подготвят от месец.  Проектът, който представиха, е на тема „Дайте ми опорна точка …“ и засяга изучаването на приложението на принципа на лостовете в инструменти и устройства от бита и техниката.

По време на своята подготовка двете момичета проведоха експерименти, направиха проучване, усвоиха теорията, създадоха забавни задачи и учебна игра, която да се ползва в учебните часове по Човекът и природата в 6 клас, оформиха постер със снимки, заснеха видеа, подготвиха защитата на проекта си.

Състезанието по природни науки, което отброи своето деветнадесето издание, е едно от най-стойностните национални състезания в тази област и единствено по рода си за защита на проекти. В него проличава умението на учениците да работят в екип, да търсят и откриват проблеми около себе си, да предлагат решения, да мислят критично, да използват технологиите.

Поради високото научно ниво на журито, състоящо се от именити учени и учители – биолози, физици, химици, с председател проф. д-р Пламен Митов от Биологически факултет на Софийски университет, учениците от възрастова група 7-12 клас получават за своите проекти оценки, валидни за прием в университети в страната. За първи път защитата им се проведе дистанционно, като всеки участник или екип от участници трябваше да обоснове изследванията си, да защити изводите и отговори на въпроси на журито.

Двете изследователки от Добрич се представиха блестящо и в двата състезателни дни, като убедително водеха класацията. Журито им отправи специални поздравления за артистичност и креативност при представяне на проекта и чудесната екипна работа.

„С гордост можем да заявим, че не за първи път ученици от нашето училище постигат успехи в области извън изкуствата. Затова този безспорен успех на Диляна и Яна за пореден път доказва, че науката може да бъде интересна и завладяваща за децата, както музиката и танца; че в училище по изкуствата, каквото е нашето, има място и поле за развитие на таланти от много области, в това число и науката”, споделят от СУ „Свети Климент Охридски”..

c