Петък, 29 март 2024

29.03.2024

Последвайте ни

Над 120 000 лева дългове има училището в село Оброчище

Огромни дългове е натрупало СУ „Христо Смирненски” в балчишкото село Оброчище. Темата бе дискутирана днес на заседание на Общинския съвет на Балчик. По предложение на кмета Николай Ангелов местният парламент гласува 10 000 лева, за да осигури отоплението в учебното заведение.

Средствата са само и единствено за отопление, няма да оставаме децата на студено, те пък са най-малко виновни, заяви за Про Нюз Добрич Ангелов. Той разказа, че заради неправомерните разходи на бившия вече директор Росица Койнова преди повече от година  първо е извършен вътрешен одит в СУ „Христо Смирненски”, след който е сигнализирано в Районното управление по образованието /РУО/ и прокуратурата да предприемат необходимите дисциплинарни мерки.

Ангелов, посочи, че комисия, назначена с протокол на Министерството на образованието и науката, е извършила проверка в училището. Тя е излязла със становище, че поради изчерпване на делегирания бюджет има недостиг от 126 000 лева. Кметът на Балчик посочи и някои от разходите. Имало неправомерно теглене на служебни аванси, средства са били изразходвани за договори с адвокати, за лаптопи, за неустойки за неправомерно уволнение, за гориво.  Плащано е по 3 000 лева на адвокати за месец, телефонни сметки от по 2-3 000 лева.

„И ние като първостепенен разпоредител трябва да компенсираме липсите. Ще компенсираме за отоплението, за заплатите - не зная. Не смятам, че общината е длъжна да изплаща всички чужди грешки”, каза Ангелов. „Ние имаме сигнал още преди две години. И какво беше наказанието на директорката – мисля, че беше забележка или мъмрене”.

Кметът на Белия град посочи, че в момента не знае кой е официалният директор на училището в Оброчище, доколкото е информиран бившата директорка е само в болнични. И писмено съм задал въпроса – кой се води директор, никой не ми отговаря, каза още кметът.

За Про Нюз Добрич началникът на РУО Жоро Тошков съобщи, че назначил нов директор, тъй като Росица Койнова е била повече от 60 дни в болнични, така било по закон. Временно длъжността до провеждането на конкурс се изпълнява от Павлина Стоянова. По думите му финансовият контрол трябва да се осъществява от Община Балчик, която е първостепенен разпоредител, а не от РУО.

„РУО не може да прави финансови проверки, ако не са заедно с Общината, Агенцията за финансов контрол или друг финансов орган”. Началникът на образователното управление заяви, че в резултат на проверката на МОН е написано писмо до Общината и е поискано да бъде направен одит. По думите му от Общината са отказали, като са посочили, че ще го прехвърлят към Агенцията за финансов контрол. Според Жоро Тошков задълженията са натрупани за календарната 2020 година.

c