Петък, 19 април 2024

19.04.2024

Последвайте ни

МОН: Обмисля се удължаване на учебната година за учениците от 1 - 6 клас

Обмисляме да удължим учебната година за учениците от 1. до 6. клас с две седмици, съобщи днес министърът на образованието Красимир Вълчев по време на пресконференция.

„В същото време трябва да имаме предвид, че не е добре в следващите седмици децата да нямат ангажираност и занимания. Трябва да имат частичен ангажимент. Обмисляме да разширим учебната година по линия на проектните седмици." Двете седмици до началото на коледната ваканция, тези деца може да работят по проекти с частична ангажираност, предложи министър Вълчев.

„Знаете, че в момента имаме регламентирана такава проектна седмица за учениците от 1. до 3. клас. Ако училищата решат следващите седмици да провеждат дейности по интереси и проектни дейности, всякакъв тип занимания в електронна среда, да отложат учебните седмици за юни месец.“

„За 1-ви и 6-и. клас имаме две седмици маневреност през месец юни. Надяваме се, че ситуацията ще се подобри и ще позволи връщане на присъственото обучение. За голяма част от учениците в начален етап това ще бъдат първите три седмици, които ще бъдат с обучение в електронна реда“, обясни Красимир Вълчев.

По думите му, обучението в електронна среда е компенсаторно и не може стопроцентово да замести присъствената форма.

„То е частично ефективно - малко по-ефективна алтернатива за гимназиален етап и по-малко за прогимназиален и много трудна за прилагане в начален етап“, припомни отново просветният министър.

"Очевидно сме в криза, затова всички трябва да дадем своя принос, за да намалим натиска върху здравната система."

През следващата седмица предстои да бъдат гласувани още 15 милиона лева - за дезинфектанти и машини за пречистване на въздуха, включително и за лаптопи и таблети. Според заложеното от МОН, системата на средното образование трябва да разполага със 100 000 нови компютъра до края на учебната 2020/2021 година.

c