Петък, 29 март 2024

29.03.2024

Последвайте ни

Ковид-кабинети в ДКЦ-тата в Добрич не работят, още няма правила за тях

Повече от две седмици, след като бе обявено, че в ДКЦ-тата трябва да се обособят ковид-кабинети, такива в Добрич реално не функционират.

Припомняме, че излезе проект за анекс към Рамковия договор между БЛС и НЗОК, който да регламентира работата на тези кабинети. Самият анекс обаче все още не е факт и правилата не са ясни. Кабинетите в ДКЦ 1 и ДКЦ 2 са изградени и оборудвани, но не работят с целта, за която са създадени.

„Имаме проект за анекс, който като се подпише, вече ще имаме регламент и ще знаем дали можем да изпълним условията. Проектът има изискване тази кабинети да работят не по-малко от 8 часа на ден. За нас това е неизпълнимо, ние нямаме кого да сложим 8 часа там. Има и други неясноти – например могат ли да се привличат и външни лекари, или трябва да обезпечим кабинета със собствени. За момента регламентът за работата на този кабинет още не е ясен“, коментира за Про Нюз Добрич управителят на ДКЦ 1 д-р Мариян Ананиев.

Кабинетът в ДКЦ 1 е разположен на първия етаж на здравното заведение, има достъп отвън, избита е врата, за да не се влиза през централния вход. „Имаме виждания за почасово стартиране на работата му през ден, защото имаме само двама пулмолози на втори трудов договор. И оттук насетне очакваме правилата“, посочи д-р Ананиев. Всъщност реално този кабинет работи още от месец септември почасово, с направена организация от ДКЦ-то. Към него директно се насочват пациенти с грипоподобни симптоми, за да не се смесват с другите пациенти. „Но не е това, което хората очакват“, заяви д-р Ананиев.

„Според проекта от нас искат кабинетът да работи 8 часа на ден, задължително да има лекар и сестра и задължително да се правят антигенни тестове. Ние в момента не отговаряме на тези условия. Не можем със собствени сили. Нито имаме готовност да правим бързи тестове, нито да осигурим лекар и сестра. Можем само да осигурим лекар в някакви часове от седмицата. А това също е трудно, защото в момента имам трима лекари в болнични, три сестри и две касиерки са карантинирани“, каза управителят на ДКЦ 1.

Според управителя на ДНЦ 2 д-р Валери Веселинов важен въпрос е и колко ще струва дейността на тези кабинети и кой ще даде парите.

„Това, което зависи от нас, ние сме го направили. Направихме необходимите размествания, обособихме кабинет с отделен вход, готов е и… дотам. В проекта пише 8 часа – това е нормалното работно време на ДКЦ-то. В рамките на това работно време ние трябва да направим организация какви екипи ще влизат вътре, по колко време ще стоят, как ще се правят изследванията, каква да бъде логистиката по отношение на рентген. Би трябвало да можем да обезпечим 8 часа – дали с 4 екипа по два часа, или с два по 4 часа. Ние ще го направим тогава, когато знаем при какви условия трябва да го правим“, коментира д-р Веселинов. Неговото мнение е, че истинските решения са професионалните и в момента, в който те започнат да се решават през политиката, губят силата си.

c