Вторник, 23 април 2024

23.04.2024

Последвайте ни

Днес е Международният ден за борба с насилието над жени

25 ноември е Международен ден за борба с насилието над жени. Той е обявен с Резолюция на Общото събрание на ООН на 17 декември 1999 година, но различни международни организации го отбелязват още от 1981 година. Датата води началото си от жестокото убийство през 1961 г. на трите сестри Мирабал, политически активистки в Доминиканската република, по заповед на доминиканския диктатор Рафаел Трухильо (1930-1961).

В този ден ООН приканва правителствата, международните организации и НПО да организират дейности, които да повишат общественото внимание към проблемите на този ден до международна загриженост. Жените по света са обект на насилие, като размерът и истинският характер на този проблем често остава скрити.

Домашното насилие е един от най-големите проблеми у нас. Данните са стряскащи. Според тях всяка четвърта жена в България е подложена на насилие в ежедневието и дома си. През 2018 година над 1500 български жени и деца са били жертви на насилие. Най-честият мотив е ревност.

Всеки трети човек у нас е ставал свидетел или познава някой, който страда или е бил малтретиран в дома си. Мъже също стават жертва на домашно насилие и тормоз.

c