Събота, 20 април 2024

20.04.2024

Последвайте ни

Частичен локдаун от 27 ноември до 21 декември – вижте мерките

Взето е решението за удължаване на епидемичната обстановка и прилагането на по-строги мерки, обяви на брифинг в МС министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов.

Мерките ще важат от петък - 27 ноември, до 21 декември. Министърът уточни, че те влизат в сила от петък вечерта, така че в този ден учениците ще бъдат на училище, а големите нехранителни магазини все още ще бъдат отворени. Мерките са следните:

- Преустановяват се присъствените учебни занятия във всички образователни институции. В това число влизат всички ученици от 1 до 12 клас, всички извънкласни занимания, всички висши училища, всички присъствени и групови занятия в центрове и школи.

  • Преустановяват се посещенията в детски ясли, градини, детски центрове и групи, предоставящи организирани групови услуги за деца.
  • Преустановява се провеждането на конгреси, семинари, обучения, тиймбилдинги в присъствена форма.
  • Преустановява се провеждането на групови културни и развлекателни мероприятия, изключения прави посещението на театър при заетост на местата до 30% от общия капацитет, спазване на дистанция и носенето на маска.
  • Не се допуска провеждането и организирането на събирания и тържества от частен характер с присъствието на над 15 човека.
  • Преустановяват се спортните мероприятия със състезателен и тренировъчен характер за лица до 18 души, с изключение на международните състезания, които вече са започнали. Всички мероприятия за лица над 18-годишна възраст ще се провеждат без публика.
  • Преустановяват се посещенията във фитнесите.
  • Преустановяват се посещенията на всички заведения за хранене. Допускат се само доставки на храна за дома и офиса.
  • Преустановяват се посещения в игрални зали и казина.
  • Преустановяват се посещенията във всички магазини от тип МОЛ, с изключение на магазините за хранителни стоки, аптеките, оптиките, дрогерии, зоомагазини, банки, застрахователи, доставчици на платежни услуги, офисите на телекомуникационни оператори. Забраната е за големи търговски обекти, а магазините, които са малки, ще продължат да работят.
  • Преустановяват се туристическите посещения в страната и чужбина.

"Не налагаме вечерен час в нито една сфера на територията на страната. Паркове и градини остават отворени", обяви Ангелов.

"Това е трудно решение за правителството, но не мога да спестя благодарността си за това навремено решение. Навременно, защото щаба и МЗ следят зорко какво се случва в страната и света по отношение на заболеваемост и смъртност", заяви началникът на оперативния щаб ген. Венцислав Мутафчийски.

Според него спадът в заболеваемостта ще дойде след края на втората седмица от въвеждането на новите мерки. Той обясни, че броят на медицинските лица, които могат да се грижат за COVID-19 болни, намалява. Те също се заразяват и няма как живата сила да бъде компенсирана.

„Човешкият живот е абсолютната ценност, предполагам, че за всеки здравомислещ човек това е така. Ние като лекари не можем да изповядваме друга ценност, освен тази, ние сме призвани да браним човешкия живот. Според нас контактите трябва да се намалят до абсолютен минимум", каза още председателят на щаба.

Източник: NOVA

c