Четвъртък, 25 април 2024

25.04.2024

Последвайте ни

Йордан Стоянов: Оставките в МБАЛ-Каварна са следствие на управленски решения през последните 10 г.

Заявлението за освобождаване от длъжност на управителя на МБАЛ-Каварна д-р Християн Зафиров е било провокирано от масовото напускане на среден медицински персонал в лечебното заведение. Към момента молби са подали пет медицински сестри и една лаборантка, научи Про Нюз Добрич.

Според договора за управление на д-р Зафиров срокът на предизвестието е три месеца, през които той трябва да изпълнява длъжността.

Лекари са отказали да работят в COVID-сектора в МБАЛ Каварна

Проблемът с болницата в Каварна не е от вчера или от днес. Той е сериозен и е резултат от взетите или не управленски решения през последните десет години. Не са били привлечени млади кадри, не е мислено за подмладяване на персонала в лечебното заведение. И резултатът днес е такъв – преобладаващата част от работещите в МБАЛ-Каварна са хора в пенсионна възраст.

Ако пък са били предприемани стъпки в тази посока, някой трябва да каже защо те не са дали резултат.

Днес ние „берем плодовете“ от тази недалновидна политика през последното десетилетие. И това се проявява с особена острота в ситуацията на пандемия, в която се намира целият свят.

Д-р Зафиров: На този етап няма опасност болницата в Каварна да затвори врати

Разбирам притесненията на хората, които работят в болницата в Каварна, за здравето и живота им. Защото те са основно в пенсионна възраст, много от тях с хронични и придружаващи заболявания.  И не мога да ги укорявам за това, че не искат да работят в среда, която не е безопасна за тях.

Ако  се очаква в тази ситуация на световна пандемия и глобален недостиг на медицински кадри, да се намери лесно решение за бъдещето на болницата в Каварна, това е несериозно.

Ние трябва да намерим решение, което да не застрашава здравето и живота на медиците и на пациентите“, коментира пред Про Нюз Добрич председателят на Общинския съвет в Каварна Йордан Стоянов.

c