Вторник, 19 март 2024

19.03.2024

Последвайте ни

ОбС на Добрич отложи решенията си за прекратяването на две концесии

Предложенията за прекратяване на концесионните договори за СК „Русалка“ и Младежката танцова площадка в парка, ако концесионерите не изплатят задълженията си и не спазят условията по договорите в срок до един месец, бяха оттеглени от днешната сесия на Общинския съвет на Добрич.

Докладните записки отпаднаха от дневния ред на заседанието през месец октомври. Днес те останаха в дневния ред и обсъждането им започна. Заради многото спорове в залата обаче те бяха оттеглени от кмета Йордан Йорданов.

Концесионерът на танцовата площадка „Любенас” ЕООД не е изпълнил част от основните си задължения в договора. Според докладната записка те се отнасят до запазване на предназначението на имота и предмета на дейност на обекта, заплащане на дължимите неустойки, запазване на работни места и др.

Представителят на „Любенас“ Борислав Димитров заяви, че докладната е несъстоятелна и че те не са получавали от общината уведомления за визираните нарушения. Той каза, че доброволно няма да се откаже от концесията и че търси варианти за инвестиции в обекта.

Предложението бе да се наложат санкции в размер на близо 58 хиляди лева на „Любенас“ и около 660 хил.лв. на концесионера на Спортен комплекс „Русалка“ “Би Ей Тур” ООД. Спорът в залата бе дали Общинският съвет има право да одобрява санкции.

Кметът Йорданов заяви, че общината ще изготви процедура за прекратяване на концесиите, ще се направи една обстойна проверка и ще се констатират нарушенията. Общинският съвет ще бъде уведомен за констатациите, за да може впоследствие да вземе решения – дали одобрява или не прекратяването на тези концесии.

Кметът призова общинските съветници да отидат на място в парка на Танцовата площадка и сами да видят как той се стопанисва.

До дебат по концесията на Спортен комплекс „Русалка“ не се стигна. 

c