Водещи новини - дясно Здраве Общество

На 82 години този свят напусна проф. Александър Чирков – светилото на българската кардиология

В деня на Св. Екатерина, този свят напусна проф. Александър Чирков, определян като светилото на българската кардиология.

След като почувствал неразположение през нощта, проф. Чирков е вдигнал температура и на сутринта издъхнал. За тъжната новина съобщиха негови колеги в социалните мрежи.

“С огромна болка и прискърбие посрещнахме новината за смъртта на нашия колега.  Изключителен лекар, човек и деец ни напусна.  Медицината у нас загуби един от своите колоси и иноватори” – от Българския лекарски съюз.

Проф. Александър Чирков е роден в Лом на 27 януари 1938 г. Завършва Висшия медицински институт в София през 1962 г.
Заминава през 1966 г. за Западен Берлин, където специализира при известния кардиохирург проф. Бюхлер. Остава там като лекар в Университетската болница, после се прехвърля в Западна Германия – в университета във Франкфурт на Майн и в университета във Фрайбург, където е професор от 1981 г.

През 1984 г. се завръща в България, поканен от акад. Атанас Малеев, ректор на Медицинската академия и заместник-министър на здравеопазването. Извършва първата сърдечна трансплантация в България и на Балканите през 1986 г. Дълги години е директор на болницата “Св. Екатерина“. 

Професорът печели световна популярност и признателност за професионализма си в сферата на сърдечните болести, операции и трансплантации. Той е президент на асоциацията на водещите лекари в България (1993), почетен член на Съсловното сдружение на съдовите хирурзи в България – (2003), Учредител на Асоциацията на Университетските Болници в Република България – (2003), Учредител и член на Българската Асоциация по белодробна и сърдечно-съдова хирургия–(2003), Председател и учредител на Националния Кардиологичен Клуб (2001-2005), има редица членства и в международни организации.

От 2014 г. до сега беше главен консултант по кардиохирургия към “Аджибадем Сити Клиник – Сърдечно-съдов център”, София.

“Не се надувайте, тъй като ще взема от улицата един добър занаятчия и за една седмица ще го обуча да прави това, което Вие си мислите, че е невероятно и висша еманация”, обичал често да споделя в тесен професионален кръг проф. Чирков.

Светла памет и съболезнования към близките на проф. Александър Чирков!

Follow Me:

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *