Петък, 29 март 2024

29.03.2024

Последвайте ни

КАТ спря от движение 41 возила заради "гърмящ" ауспух

След назначена проверка от Прокуратурата, КАТ са санкционирали 68 водачи на автомобили и мотори заради т.нар екстра "гърмящ ауспух".

Водачи, чиито автомобили и мотори вдигат силен шум са били глобени при извършени проверки от служители на КАТ в периода от 23 до 28 октомври, съобщиха от Върховна административна прокуратура, която е наредила на вътрешния министър Христо Терзийски да организира специализираната полицейска операция.

През петте дни униформените са проверили 28 444 моторни превозни средства. Целта им е била да се установи дали имат повреди на шумозаглушителните устройства - така нареченото “спукано гърне”, или умишлено са премахнати при тунинговане, и застрашават здравето на останалите участници в движението, както и това на живеещите или намиращи се в близост до оживени улици и кръстовища.

Глобата за гърмящ ауспух е 50 лв., но далеч по-неприятното е, че автомобилът или моторът се спират от движение до отстраняване на дефекта/ефекта. Ако водачът не се съобрази и продължи да кара по старому, санкцията достига 300 лв. В резултат от проведената специализирана акция са спрени от движение 41 моторни превозни средства на 68-те глобени шофьори.

c