Вторник, 19 март 2024

19.03.2024

Последвайте ни

Финансова корекция за над 1 милион лева е наложена за водния цикъл, Община Добрич обжалва

Финансова корекция в размер на 1 033 703 лева е наложена на Община град Добрич по проекта за водния цикъл, стана ясно днес по време на сесията на Общинския съвет. Питане за санкцията бе направено от страна на групата на ГЕРБ-СДС.

Питането от името на коалицията бе прочетено от съветника Иво Пенчев. Той обясни, че наложената корекция представлява 5 процента от стойността на цялата обществена поръчка за ПОСВ. По данни на ИСУН санкцията от 1 329 736.81 лева е заради "нарушения в документацията за обществени поръчки". 1 196 497.18 лева от цитираната сума са средства от ЕС (БФП), а 133 239.63 лева са собствено финансиране.

Приключва проектът за воден цикъл на Добрич, загубите на вода намаляват с 41%    

От обясненията на зам.-кмета Росица Йорданова стана ясно, че финансовата корекция е наложена от Управляващия орган /УО/ на ОП „Околна среда“ с решение от 9 ноември заради условие в обществената поръчка за ремонта на пречиствателната станция за отпадъчни води в Добрич. Наложената корекция е 5% от стойността на обществената поръчка.  

УО е сметнал, че условието участниците в конкурса за изпълнител да докажат опит през последните 5 години за поне една ремонтирана пречиствателна станция, е ограничително.

„Имахме 11 участници в конкурса и никой не е отстранен поради липса на доказан на опит“, посочи Йорданова, като заяви, че критериите не са били ограничителни.

Корекцията е обжалвана вчера и се чака насрочване на дело на първа инстанция в Административния съд.

Йорданова съобщи, че в периода 2014-2020 година на български общини са наложени финансови корекции по оперативните програми за 370 милиона лева.

Сумата за корекцията по водния цикъл не е удържана към момента.

Припомняме, че Община Добрич преди дни официално обяви проекта за приключен.

С текста на питането можете да се запознаете тук:

c