Четвъртък, 25 април 2024

25.04.2024

Последвайте ни

Празнични органови концерти в Добрич през декември с Мария Славова и Янко Маринов

Утвърдената вече традиция да се отбелязват предстоящите Коледни и Новогодишни празници с класическа органова програма се запазва тази година, съобщават от Община Добрич. Концертите са два. На 2 и на 22 декември ще представят своето майсторство двама български органисти – Мария Славова и Янко Маринов. Заедно с тях ще музицират Светлана Анчева - първи обой на Софийска опера, която впечатлява с топлият и възвишен тембър на своя инструмент и изящната певицата Дона Стоянова с нейния  ангелски прелестен сопран. Ще прозвучат както любими и често изпълнявани творби,така и някои по-рядко представяни произведения от времето на Барока и Романтизма.

Първият концерт е на 2 декември в Концертна зала „Добрич“ от 18.30 часа с участието на Мария Славова – орган, и Светлана Анчева - обой.

Светлана Анчева е родена в град Русе. Завършва СМУ - Русе и НМА „Проф. П. Владигеров” - София в класовете по обой на  Пламен Проданов и хорово дирижиране при проф. Анна Белчева. Участва в много международни фестивали у нас и в чужбина. Осъществява българските премиери на емблематични произведения за обой, както и световните премиери на „Соната за обой и пиано“ от акад. В. Казанджиев и „Музика за Слав“ от К. Илиев. Изнася камерни концерти като солист и в различни ансамбли. Член е на ансамбъл Музика Нова. В продължение на 20 години е Обоист - Солист на Държавна Опера Русе, а от 2018  е Обоист-Солист на Софийска опера и балет. Издателство Billaudot издава нейна транскрипция за обой и пиано на Баховия хорал "Nun komm der' Heiden Heiland". Основател е на ансамбъл за камерна музика "Формантик", автор е на множество транскрипции за този състав.

Мария Славова е концертиращ органист, пианист, корепетитор, музикален педагог и преподавател по пиано. Завършила е АМТИИ в Пловдив. Специализирала е орган при проф. Нева Кръстева. Участвала е в майсторски класове по орган на професорите: Карин де Пастел - Австрия; Рудолф Юнгвирт-Австрия; Кристоф Богон - Германия; Мартин Бьокер-Германия; Саймън Хардън- Великобритания; Ернст Вали -Австрия и др. Във възходящата й кариера има реализирани многобройни самостоятелни органови рецитали, както и участия в съвместни концерти със световноизвестни музиканти. През 2017 г. специално е поканена за церемонията по инаугурацията на органа в гр. Сливен съвместно със Симфоничен оркестър – Сливен. Активно участва в културния живот на Добрич с участия в музикални спектакли, тържествени церемонии и други събития под егидата на Община Добрич.

В програмата на концерта на 2 декември са включени изпълнения на Николаус Брунс,  Жан-Батист Лойе, Феликс Менделсон,  Доменико Чимароза, Камий Сен-Санс  и др.

c