Водещи новини - дясно Общество

188 адвокати от област Добрич отбелязват професионалния си празник

На 22 ноември празнуват българските адвокати. 188 са към момента адвокатите от област Добрич в списъка на местната Адвокатската колегия. „Нека да са здрави и винаги да са на страната на закона. Нека да дават най-доброто от себе си за защитата на гражданите и институциите“, каза за Про Нюз Добрич председателят на Адвокатската колегия в Добрич Милен Кадикянов, за когото адвокатите са будната съвест на обществото.

На тази дата през 1888 година Петото Народно събрание приема първия Закон за адвокатите в България, създал предпоставки за изграждане на Съвет на адвокатите.

Автор на Закона за адвокатите, както и на българската Конституция, е видният юрист д-р Константин Стоилов. Професионалният празник на българските адвокати се чества от 2005 година по решение на Висшия адвокатски съвет.

Адвокатурата е свободна, независима и самоуправляваща се. Тя подпомага гражданите и юридическите лица при защитата на техните права и законни интереси.

Адвокатите членуват в адвокатски колегии, които са юридически лица. Техният район, брой и седалище се определят от Висшия адвокатски съвет. Към настоящия момент адвокатските колегии в страната са 27 и техният брой е равен на броя на окръжните съдилища в Република България.

Органи на адвокатската колегия са Общото събрание, Адвокатският съвет, Контролният съвет и Дисциплинарният съд. Общото събрание се състои от адвокатите, приети в адвокатската колегия. Председателите на Адвокатския съвет и Дисциплинарния съд, както и техните членове и членовете на Контролния съвет се избират от Общото събрание на колегията с двегодишен мандат.

Адвокатска колегия – Добрич, обхваща районите Добрич, Каварна, Балчик, Генерал Тошево и Тервел. 

Follow Me:

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *