Петък, 29 март 2024

29.03.2024

Последвайте ни

Мъж от Добрич призова от Канада да се помогне на болницата ни

Красимир Гаджоков от Добрич, който живее в Торонто, Канада,  призова в социалната мрежа сънародниците ни в чужбина да подпомогнат финансово Многопрофилната болница за активно лечение /МБАЛ/, а също и други лечебни заведения в страната. Самият той преведе сума в подкрепа на болницата ни.

За Про Нюз Добрич Гаджоков сподели кое го е провокирало да отправи апела. „На първо място, защото положението в България е много по-зле от други държави. Ние виждаме статистиката – на трето място сме по смъртност в Европейския съюз през последните няколко седмици”, сподели съгражданинът ни. По думите му нещата у нас са изтървани и няма нищо подобно с това, което се случи през пролетта, когато имаше много по-малко случаи и по-строги мерки. Тези мерки трябва да бъдат сега, а не тогава, категоричен е добричлията.

Провокиран е и от това, че болниците у нас изнемогват. Сподели, че чете навсякъде, че лечебните заведения нямат елементарни неща за най-основните си дейности. „И друго – ние, българите в чужбина, първо сме много, второ сме далече, трудно е да дойдем на място да помагаме по някакъв физически начин. Поне с това можем да помогнем – всеки да дари някакви средства, някаква сума, за да компенсира липсата на държава, тоталната липса на управление, безотговорността на управляващите специално в тази здравна криза”, посочи Гаджоков.

Той сподели, че вече няколко човека са го последвали и са дарили суми за болниците. Писали са му хора от страната, също и от Добрич. Сред тях е и негов съученик, който живее не в чужбина, а в Добрич, но е откликнал на апела му. „Така че има някакъв ефект. Дори и няколко души да сме, все ще помогнем на някого. Дори и на един човек да е – значи сме си свършили работата”, каза Гаджоков.

Сподели, че ежедневно следи обстановката в България, включително и в Добрич. Посочи каква е ситуацията в Канада и с какво е по-различна от тази в България по отношение на COVID-19. Разказа, че живее в провинция Онтарио с население 15 милиона души. На ден случаите в провинцията са по 1 500, а в България, която е два пъти по-малка, са 4 000. По думите му другата голяма разлика е, че у нас излизат положителни около 30-40 процента от направените тестове, докато при тях са максимум 5 на сто. „Това означава, че има много повече заразени хора, които просто не ходят на тестове”, посочи Гаджоков. По думите му в България по принцип не се правят много тестове, те са два пъти по-малко на единица население отколкото в Онтарио. „Кои хора ходят да си правят тестове – не тези, които се чувстват добре, а тези, които или имат симптоми, или знаят, че са имали контакти и искат да разбератт колкото се може по-рано, че са заразени или да се успокоят, че са здрави”, обясни добричлията. 

Той разказа, че в Онтарио на 10 октомври отново са затворили ресторантите на закрито, фитнес клубовете, кината и театрите, всякакви места, където се събират много хора. Така броят на новозаразени спрял да расте. „Говорим за три пъти по-малко заразени от България”, каза Гаджоков. Според него тези мерки отдавна трябвало да се въведат и у нас. „Да, ще пострадат някои бизнеси, но държавата ще намери начини да ги подпомогне - смята съгражданинът ни. – Трябва да се намалят бройките, заразяването, за да могат и болниците да си отдъхнат, да поемат болните”.

Красимир Гаджоков живее в Канада от 25 години, занимава се с информационна сигурност. Специалист-инженер е по киберсигурност и работи за големи компании. Всяка година си идва у нас поне за един месец. Тази година, заради пандемията, е първият път от 25-годишното му имигранство, когато не е посетил родината си.

c