Петък, 19 април 2024

19.04.2024

Последвайте ни

Проблем при погребенията на заразени с COVID-19 мюсюлмани у нас

Сигнали за нередности при погребалните обреди на мюсюлмани са получени в Главното мюфтийство. Това обяви Джелал Фаик - главен секретар в институцията, съобщи БНР.

По думите му, няколко мюсюлмани вече са погребани в ковчези, на които е имало поставени християнски символи. Последният такъв сигнал е от района на Търговище.

От Главното мюфтийство съобщиха, че са изпратили писма до всички районни мюфтийства в страната с молба да проведат срещи с болниците и Регионалните здравни инспекции, с молба да се избягва погребването на мюсюлмани с християнски символи върху ковчезите.

По рано през седмицата, от Главно мюфтийство се обърнаха с апел към изповядващите исляма в България:

"Приканваме цялата мюсюлманска общност в страната за разум и отговорно поведение в тези тежки за човечеството и страната ни времена.

В началото на пандемията комисията по „Фетва“ към Висшия мюсюлмански съвет излезе със становище, където изрично се упоменава как да се процедира и практикува при възникване на подобен казус. Още веднъж Ви представяме това решение:

Фетва:№9

Починалият човек от коронавирус се погребва във вида, в който е получен от болницата.

Ако същият е поставен в полиетиленов чувал или в ковчег, мъртвецът не се изважда от полиетиленовия чувал или от ковчега. Прави му се само тейеммум. Всичко това не означава, че не сме извършили задълженията си към починалия човек, тъй като имаме отговорност пред живите да ограничим разпространението на заразата и да опазим техния живот и здраве.

Всевишният Аллах в Свещения Коpaн казва: „Аллах възлага на всеки само според силите му.“ Също така запазването на живота, а и здравето на живите, е приоритет пред изкъпването на мъртвец, което е видно от айета:

„А който спаси човек, той сякаш е спасил всички xopa.“

И Всевишният Аллах знае най-добре!...

Молим, всички мюсюлмани в Родината ни да се обърнат към най-близкото Районно мюфтийство за съдействие и помощ при възникнали нередности, незачитане или неглижиране на мюсюлманските обичаи по време на извозването и погребването на дженазетата с ковид-19.

c