Четвъртък, 18 април 2024

18.04.2024

Последвайте ни

Момчил Петков от Добрич покри нормата за званието „международен майстор по шахмат“

Младата шахматна надежда от Добрич Момчил Петков зае преди дни второто място в крайното класиране на международния турнир ’’First Saturday’’ в Будапеща, съобщи наставникът му Тодор Спиров. 15-годишният ни шахматист бе изпреварен само от Луис Мендоса от Индия. В проявата участваха представители на седем държави, сред които трима гросмайстори, двама международни майстори и пет ФИДЕ майстори. През август т.г. Момчил Петков участва за първи път в турнира в Будапеща, а през октомври – за втори път, като и двата пъти се класира трети и покри първите две норми за международен майстор.

Сега с четири победи, четири ремита и една загуба Момчил Петков покри необходимата трета норма за званието международен майстор по шахмат и е въпрос на време международната федерация да му присъди званието и да оповести новия му личен рейтинг 2 424.

Това нарежда Момчил в челото на младежите на България до 20 години, в топ 20 на активните шахматисти в България и в топ 10 при юношите до 15 години в света.

„Радостен съм. 9-годишната ни съвместна работа дава видими резултати. Продължаваме подготовката и гледаме към следващата цел – гросмайсторската норма. Имаме основание да прогнозираме, че през 2021 година това е реално постижимо. Адмирации и благодарности към всички, които ни помагат“, написа във фейсбук Тодор Спиров.

c