Образование

Второкласници от Добрич преписаха книгата с рецептите на Петко Р. Славейков

Учениците от петте паралелки на втори клас на СУ „П. Р. Славейков” преписаха рецептите на патрона си, автор на първата в България готварска книга, а най-краснописните събраха в уникална по рода си книга, която подариха на училището. Проявата е по повод 110-годишния юбилей на училището, който Славейковци отбелязаха на 17 ноември.

Класните ръководители на второкласниците  Яна Колева, Веселина Герова, Ивалина Костадинова, Галина Полименова и Яна Господинова издириха и събраха кулинарните шедьоври на Дядо Славейков. В преписването се включиха всички ученици, а специална комисия избра най-красивите да бъдат включени в книгата.

Сборникът „Готварската книга на Дядо Славейков“ е писана десетилетие преди Освобождението в Цариград и препрати второкласниците към времена, когато продуктите са били винаги пресни, а храната се е приготвяла с търпение и за добро настроение. Петко Славейков отделя специално внимание на чорбите, кебапите, яхниите, кюфтетата, ястията в тава, ястията от тесто, кадаифите, халвите, долмите /сарми/ със зехтин и масло, пилафите, шербетите. Децата признават, че са изпаднали в истински шок, сблъсквайки се с непонятните готварски понятия от времето на Дядо Славейков, но пък са вложили сърце и душа в преписването на рецептите му.

Представител на всеки клас присъства на тържественото връчване на готварската книга на директора Георги Георгиев, който не скри приятната си изненада от подаръка и увери второкласниците, че както готварската книга на Дядо Славейков е първата в България, така и тяхната преписана книга с негови рецепти е първата по рода си, която ще остане увековечена за бъдещите поколения и ще се съхранява в библиотеката на училището.

Follow Me:

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *