Четвъртък, 25 април 2024

25.04.2024

Последвайте ни

Швейцарската MET Group купува вятърния парк на Enel край Каварна и Шабла

Базираната в Швейцария енергийна компания MET Group ще придобие вятърните турбини на Enel в България, става ясно от започнала процедура от Комисията за защита на конкуренцията (КЗК). Сделката ще бъде осъществена чрез създаденото през юни дружество "МЕТ Ринюъбълс", която ще придобие контрола върху "Енел Грийн Пауър България".

"МЕТ Ринюъбълс Холдинг" АГ е уведомила Комисията за защита на конкуренцията за своето намерение да придобие пряк едноличен контрол върху "Енел Грийн Пауър България" ЕАД - София и неговите четиринадесет 100% дъщерни дружества в България, съобщават от регулатора. 

"МЕТ Ринюъбълс" е новоучредено дружество (от юни 2020 г.), като според настоящите планове то ще действа като холдингово/управленско дружество. 

От своя страна, "Енел Грийн Пауър България", дъщерно дружество на италианската Enel Green Power, част от групата на Enel, извършва дейност като холдингово дружество, като управлява дейността на дъщерните си дружества, които притежават 14 вятърни централи (общо), всички в Североизточна България. 

Дъщерните дружества на "Енел" оперират вятърни електроцентрали в Североизточна България с номинална мощност от 3 MW всяка. 14-те дъщерни дружества на "Енел" в България притежават вятърния парк край Каварна с обща инсталирана мощност от 42 мегавата. Това е петият по големина вятърен парк в България. Той започна своята експлоатация в края на 2009 година със 7 вятърни генератора край Камен бряг. Година по-късно капацитетът му беше удвоен с още 7 генератора на територията на Шабла.

В края на 2008 г. „Енел Грийн Пауър България” подписа споразумение с „Глобал Уинд Пауър България” (дъщерно дружество на датската Global Wind Power) за придобиването на вятърния парк „Камен бряг” и на подобен проект, намиращ се в община Шабла.

Enel Green Power – дружеството на групата Enel, се занимава изцяло с разработването и управлението на производство на електроенергия от възобновяеми източници. Експлоатацията на първия му вятърен парк в България – парка „Камен бряг” в община Каварна, започна през 2009 г. Той се състои от 7 турбини, всяка с мощност от 3 MW, и има обща мощност от 21 MW. Паркът покрива територия от близо 70 хка. С годишно производство от над 56,5 млн. kWh той може да посрещне енергийните нужди на 19 хил. домакинства.

През 2011 година инвеститорът продаде и ТЕЦ "Марица Изток 3на ContourGlobal за 230 млн. евро.

От КЗК съобщават, че ще анализират ефекта от предстоящата сделка на пазара за производство и продажба на търговия на едро, на който активни са дружествата на Enel, както и на търговия с електроенергия по свободно договорени цени, където активна е MET.

c