Четвъртък, 25 април 2024

25.04.2024

Последвайте ни

Родители от Добрич, експерти от опит, помагат на семейства на деца с увреждания

Реализацията на проект „Родители, експерти от опит” стартира Фондация „Свети Николай Чудотворец” в Добрич. За Про Нюз Добрич председателят на неправителствената организация Мария Методиева сподели, че целта е да бъде развита услугата ранна интервенция на децата с увреждания чрез провеждане на междусемейно консултиране. При него родители на деца с увреждания с опит ще консултират семейства, които сега се сблъскват с проблема.

Идеята е консултациите да стартират през зимните месеци. По проекта в четири поредни съботи е проведено обучение на 11 майки на деца с увреждания от Добрич с опит. Обучението е проведено от Мария Методиева, лекарите д-р Хасан Ефраимов – акушер-гинеколог, и д-р Яница Радева – педиатър, и психолога Мария Методиева. Включени са социални и медицински теми, обучаваните са запознати с пренаталната диагностика и др.

По думите на председателя на Фондация „Свети Николай Чудотворец” целта е била да бъдат обучени родители, които имат влияние над други, позитивни са, мислещи и непрекъснато обучаващи се хора. Към тях и към Мария Методиева ще могат да се обръщат родители, които имат дете с увреждане или такова с дефицити в развитието, които са уплашени от скоро поставена диагноза, ако не знаят какви помощи се полагат и към кои специалисти да се обърнат. Родителите с опит ще им дадат насоки, база данни за лекари, логопеди, психолози или просто ще си поговорят с тях. Те могат да бъдат потърсени на телефон: 0898 593 598.

c