Събота, 20 април 2024

20.04.2024

Последвайте ни

Отбелязваме Световния ден за борба с насилието над деца

19 ноември е Световен ден за борба с насилието над деца. Насилието над деца е изключително сериозен проблем, значимостта на който се определя както от неговото разпространение, така и от тежките последици, които може да окаже върху детското развитие. Неоспоримо право на всяко дете е да израсне в спокойна и здравословна среда, в която да няма насилие. Насилието се очертава като един от основните проблеми, с който се сблъскват децата в България.

По данни на Агенцията за закрила на детето 80% от докладваните случаи на насилие в България се случват в дома на децата, а според проучване на БАН всеки 5-ти ученик у нас е жертва на тормоз.

Според Закона на закрила на детето, всеки гражданин има задължение да помогне на детето да приключи тормоза към него и да получи адекватна подкрепа от специалисти, за да започне процеса по възстановяването от травмата, която насилието му е нанесла. Не е необходимо лицето, подаващо сигнала за дете в риск или сигнал за насилие над дете, да е представител на институция. Може да е познат, съсед или случаен свидетел.

Статистиката сочи, че 95% от децата-насилници са били обект на насилие преди това, 80% от злоупотребяващите деца с психоактивни вещества също са малтретирани, 95% от проституиращите в детството са били сексуално насилвани, а 78% от настанените в затвора са преживявали като малки някаква форма на насилие.

Законът за защита на детето дефинира насилието като физическо, психическо, емоционално, сексуално. Като всяко едно от тях нанася необратими последици върху здравословното състояние на пострадалите деца.

c