Сряда, 24 април 2024

24.04.2024

Последвайте ни

Доц. Кунчев: Или спазваме мерките, или минаваме към много по-строги

„Или като общество спазваме мерките, или минаване към много по-строги“, заяви главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев по време на редовния брифинг на здравните власти.

Заетостта на болничните легла за неусложнени пациенти в страната е 46%, а на интензивните - 25%, каза здравният министър проф. Костадин Ангелов. Най-голям натиск върху системата има в Благоевград, Бургас, Варна, Габрово, Пазарджик, Перник, Пловдив, Разград, Русе, Търговище и Шумен.

Към момента положителните медици са 4330, активните случаи са 2311, в болници са 154, интензивните са 10, починали до момента са 31.

„Изключително сложна е ситуацията в цялата страна. Мерките не получават разбиране и подкрепа у гражданите. Все още се смята, че няма такъв вирус и че ние влияем отрицателно върху правата на хората. Ако хората не вярват на държавата, ако се насажда мнение, че българските лекари са безотговорни, няма да стигнем до никъде“, заяви министър Костадинов.

Той допълни, че научните публикации за вируса са в двата полюса на фактите и няма на каква основа да се стъпи.  

„За „зелените коридори“ сме се консултирали с асоциацията на магазините и представители на възрастните хора. Възрастните хора искаха два коридора, но след обсъждане магазините казаха, че ще търпят щети. Решихме да удължим и преместихме коридора следобед, но сега разбрахме, че този коридор носи неразбиране в магазините Защо не може да се прояви разбиране, че това ограничение е за медицински цели? Щом са мерки, те ограничават. Ако сега се лишим от права и свободи, максимално скоро ще ги имаме обратно“, заяви министърът.

Ситуацията в страната не се различава коренно от тази от миналата седмица. На база 14-дневна заболяемост България достигна 658 на 100 хиляди. Страната е на 13-о място в ЕС. По отношение на смъртността сме на трето място в Европа. При тези данни всички области са в червения сектор.

c