Вторник, 23 април 2024

23.04.2024

Последвайте ни

Днес е Световният ден на тоалетната

Световният ден на тоалетната /World Toilet Day/ е кампания за мотивиране на милиони хора по целия свят за решаване на проблеми свързани с канализацията и хигиенни условия. Денят се отбелязва на 19 ноември от 2001 година от Световната тоалетна организация. С резолюция на ООН Световният ден на тоалетната се отбелязва като официален Международен ден на ООН.

През 2015 г. 2,4 милиарда души по целия свят не разполагат с нормални хигиенни условия. Липсата на канализация въздейства върху безопасността на човешкото здраве. Причина е и за разпространяване на множество заболявания като диария и шистозомиаза. 58% от случаите на диария са породени от липсата на течаща вода, лоша хигиена и липса на навик за миене на ръцете. През 2013 г. около 340 000 деца на възраст под 5 години са починали от диария, поради липса на канализация и течаща вода. Осигуряването на достъп до тоалетна намалява смъртността наполовина.

Чрез Декларация на хилядолетието на ООН от 2000 г. се работи за повишаване на безопасността и достъпа до тоалетни. През 2015 г. 700 милиона души по целия свят не успяват да получат достъп до канализация.

Световният ден на тоалетната дава възможност да се повиши информираността за значението на канализацията и да се повиши достъпа до тоалетни и течаща вода.

c