Петък, 19 април 2024

19.04.2024

Последвайте ни

Три кина у нас участват в Европейската нощ на киното, едното е в Каварна

Тази година над 70  кина в цяла Европа участват в Европейската нощ на киното от 16 до 20 ноември, за да отпразнуват заедно богатството на европейската филмова култура.

Три кина в България ще участват в събитието. Те са в София, Пловдив и Каварна. В кино Петър Слабаков на 19 ноември (четвъртък) от 17:45 ч. ще се състои прожекцията на филма „Момиче”.

Creative Europe MEDIA, в сътрудничество с Europa Cinemas, организира третото издание на уникално събитие, което има за цел да доближи Европа до гражданите, като същевременно празнува богатството на европейската филмова култура. Европейската нощ на киното ще се проведе в над 70 града в цяла Европа и ще обхване над 10 000 души.

През 2018 г. и 2019 г. събитията на Европейското кино вечер се проведоха съответно в 34 и 54 театъра-членки на кина Европа във всички страни от Европейския съюз. Филми от над 30 различни националности бяха успешно представени пред публика в цяла Европа, с участието на известни режисьори като Нани Морети, Бенедикт Ерлингсон, Адина Пинтилие, Теона Стругар Митевска и др.

През 2020 г., в тази безпрецедентна година, Европейската нощ на киното ще предложи повече от всякога чудесна възможност да подчертае съществената роля на кината, да привлече публиката да отпразнува богатството и културното многообразие на европейското кино, да повиши общественото съзнание за подкрепа на европейската филмова индустрия и култура, както и киносалоните.

Поради настоящата криза тази година ще бъдат предложени не само физически прожекции в кината, но по изключение и виртуални прожекции чрез онлайн платформи, ако киното в момента е затворено.

Всяко кино, участващо в Европейската нощ на киното, ще избере и прожектира европейски ненационален филм, подкрепен от МЕДИА, с безплатен вход и ще създаде дебат около филма и подкрепата на Европейската комисия за филма.

Общо над 45 различни филма са избрани от изложителите тази година, според техните познания за тяхната публика, които олицетворяват богатството и разнообразието на европейския аудиовизуален пейзаж.

c