Петък, 19 април 2024

19.04.2024

Последвайте ни

Студентка от Тервел на първа линия, влезе в клас заради болен учител

Габриела Росенова от Тервел е четвъртокурсничка във Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий”. Тя е един от студентите в старопрестолния град, които се включиха в заместването на болни учители. Габриела бе любезна да разкаже за читателите на Про Нюз Добрич кое я е мотивирало да влезе в клас и какви са чувствата, които са я вълнували като учител, каквото е бъдещото й призвание.

Младата жена е студентка в специалност Педагогика на обучението по български език и чужд език – руски. С руски език единствено тя завършва бакалавърската степен през тази година. Става учител по този предмет на ученици от първи до седми клас на СУ  „Емилиян Станев”, преподава една седмица. Към нея с предложение да замества болен учител се обръща преподавателят й по Методика на обучението по руски език от университета, който е потърсен от училището.

Да влезе в клас я мотивира, на първо място, възможността да се срещне с учениците, да се докосне до средата в училище, тъй като, предвид създалата се ситуация, са им били отказани стажове и практики през предния семестър. „А когато един човек иска да си върши работата по най-добрия начин, смятам, че трябва да е наясно с това, с което се захваща. И ако искам някой ден да бъда добър учител трябва да имам тази подготовка”, сподели Габриела. Мотивира я и това, че може да помогне.

Студентката посочи, че се е притеснявала не толкова от това, че може да се зарази, а по-скоро, че застава за първи път пред ученици. Тя сподели, че в училищата наистина се спазват противоепидемичните мерки – постоянно се дезинфекцира през междучасията, има дезинфектанти навсякъде, учителите са с маски, непрекъснато се говори, че трябва да се спазва дистанция. „По-скоро мен ме вълнуваше това, как ще ме приемат децата”, обясни Габриела. По думите й е останала много изненадана, и то приятно, че децата напълно разбирали, че техният учител е болен и влиза млад преподавател, който да го замества. „Учихме, учебният процес продължаваше и те по никакъв начин не са ме провокирали, напротив, и така направиха моето притеснение по-малко”, сподели студентът.

Благодарение на влизането си в клас Габриела се е уверила, че нейното признание е да е учител. Тя посочи, че никога не си е представяла, още от малка, да бъде нещо друго освен учител. Споделя, че когато са й отправили предложението трябвало да започне на следващия ден. И в първия момент леко се шокирала, защото не е очаквала толкова бързо да се случат нещата. Очаквала е първо да завърши спокойно и след това да се срещне с учениците. „Имаше я тази мисъл дали ще се справя наистина, но определено ми хареса преживяването и искам да продължа да се занимавам с това”, категорична е Габриела. 

Момичето от Тервел е сред 30-те студенти педагози с отличен успех от Великотърновския университет, които заместват отсъстващи учители в училища от няколко области. По информация от ВТУ "Св.св. Кирил и Методий" младите хора са се регистрирали в т. нар. резервна банка за учители - платформа, създадена по инициатива на Министерството на образованието още през септември. Към възможността са проявили интерес всички училища във Велико Търново и областта, както и директори на училища в Добрич и Стара Загора.

c