Бизнес

Ресторанти в Добрич са празни, грозят ги фалити

„Положението при нас е много трудно. През седмицата обектът не работи, защото няма никакъв интерес, хората са изплашени, има безпаричие, факторите са много. Въпреки всичко засега персонал не освобождаваме и сме с нагласата да се борим заедно да издържим. Отваряме само в петък и събота, при спазване на всички необходими мерки, но е много слабо”. Това сподели за Про Нюз Добрич Светла Маркова – собственик на ресторант „Лебед”. Тя уточни, че заведението не работи през седмицата от есента, когато започна втората вълна от COVID-19.

Понякога работим с един процент от капацитета на ресторанта, посочи Маркова. Тя даде за пример предния петък. Тогава в залите на първия етаж на ресторанта, където могат да се съберат 250 души, е имало 15 клиенти. Залите на втория етаж въобще не се отварят, няма смисъл, каза собственикът на ресторанта. 

По думите й може да се стигне и до фалит. В заведението работят 25 души, назначени на по 800 лева. „Това са 16 000 лева, а ние не можем да направим и 2 000 лева оборот. Притесняваме се, фалитът е съвсем реална заплаха”, сподели Маркова.

Надеждите й са през декември да имат коледни банкети. Тогава ресторантът ще работи всеки ден, ще има и разнос, цените на който са драстично свалени, почти като един кулинарен магазин.

Светла Маркова е абсолютно съгласна и подкрепя исканията на съсловната организация в национален мащаб да отпаднат ограниченията за Нова година.  По думите й клиенти вече звънят и питат дали ресторант „Лебед” ще работи. „Ако трябва да сме с работно време до 23 часа ще е абсурдно. Ако човекът живее на „Балик” какво ще направи – в 23.05 часа ще си тръгне и ще се прибере да посрещне Новата година?”, пита собственикът на ресторанта. И допълва: Настояваме за Нова година категорично да отпадне часовата забрана, защото ако остане ограничение до 23-23.30 празникът се обезсмисля.

„Надяваме се да се промени нещо за коледните банкети, за да можем през декември да работим. Иначе вървим към фалит и оставяме 25 семейства на пътя”, посочи Светла Маркова.

Положението е жестоко, хората се страхуват и нямаме клиенти, това сподели за Про Нюз Добрич собственикът на ресторант „Централ” в Добрич Марияна Петрова. Тя обясни, че в заведението се спазват всички законови изисквания, инсталирана е допълнително лампа, която дезинфекцира въздух и повърхности.

„Трябва да работим, за да си платим тока, заплати и други разходи, по друг начин не ги получаваме”, каза Петрова. По думите й още преди няколко месеца се е наложило да направят съкращения на персонала. Смята, че ако нещата продължават така, ще се стигне до фалити. „Може ли без приходи да имаш разходи?”, попита собственичката на „Централ”.

Разказа, че заведението работи всеки ден, ако има резервации – и вечер. Но посещаемостта е много ниска, понякога и нулева. Стига се до там, че веднъж седмично в ресторанта има 5-6-10 човека. Продукти вече се зареждат всеки ден, работи се почти само за резервации, свободната консумация е рядкост.

Отпадат и много резервации, сватби. За пример Марияна Петрова даде предната седмица, когато е трябвало да има два рождени дни. Единият – в събота, отпаднал, защото жената била поставена под карантина заради болна нейна колежка. На следващия дене трябвало да има юбилей. Децата на рожденичката предложили на майка си и го отложили за по-нататък.

От 70 места останахме с 32, сподели шеф Димитър Димитров – собственик на ресторант „Walnuts Life&Food”. Въпреки трудностите, той продължава да работи всеки ден, с изключение на неделя.

„Смея да твърдя, че местата, които имаме, в определени дни от седмицата ги пълним”, посочи той. Не скри обаче, че има голям отлив на клиенти тъй като хората са изплашени. Димитров обясни, че 30-те меса в ресторанта се пълнят веднъж – два пъти в седмицата. През останалото време клиентите са 15-20. Засега не е съкращаван персонал.

„Няма човек, който да не е застрашен от фалит в това време. Зависи колко ще продължи. Ако продължи достатъчно дълго всеки един от нас е застрашен от фалит”, каза шеф Димитров. По думите му към днешна дата до април месец това не стои на дневен ред при тях. Ако продължи и обаче и през лятото така като защитен механизъм сами ще затворим, сподели собственикът на ресторант „Walnuts Life&Food”.

По отношение на предстоящите празници той обясни, че при тях Нова година не се прави. Няма и коледни банкети от по 30-50 души, заведението не е предпочитано за големи празненства. Най-често се събират малки колективи – адвокати, лекари, счетоводни къщи, от 6 до 8, 10 души, които сядат да се почерпят.

„Ако трябва да поставим сигурността на хората и да работим един 8 декември или Нова година, аз предпочитам сигурността на хората”, сподели личното си мнение шеф Димитров. Но за нас е жизнено важно да работим, за да оцелеем, допълни той.

Follow Me:

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *